• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

czy da się ożenić te 2 głośniki w 2way

Reakcji
0
Od jakiegoś czasu mam ochotę zrobić sobie zestaw na głośniku wstęgowym na górze.

Czy da się ożenić GDN-18-140-8-AWX i RBT-95 monacora http://monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=6467&Comp=m&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=1272

Z tego co widzę AWX ciągnie do 5khz a RBT-95 podobno najlepiej ciąć od 4khz 12db/okt. Czyli w pewnym stopniu się pokrywają. Nie mam w tej materii wiedzy, ani doświadczenia.

Rozumiem, że bez pomiarów nie da się odpowiedzieć za 100%, ale chodzi mi o czysto teoretyczne założenie.

Znalazłem taką konstukcje http://www.lautsprechershop.de/hifi/index_en.htm?/hifi/bau_kut_en.htm , gdzie jest RBT-95 w 2way

pascal, zapomnij.

pascal napisał:
a RBT-95 podobno najlepiej ciąć od 4khz 12db/okt.
skąd masz takie info ?

Ten monacor wygląda na słabeusza.
Jak bym go napewno do 2 way nie zastosował.
Przestań oglądać , zacznij słuchać :P
Głośnik fajny, wyjątkowy jak na wstęgę bo tani, a wcale nie gra źle, przejrzysty, delikatny , bardzo przyjemny, ale ciężko do niego znaleźć niskośredniaka - tę wstęgę trzeba ciąć naprawdę dość wysoko... Radzę zajrzeć do ww zwrotki.

takero napisał:
skąd masz takie info ?

"Bezkonkurencyjny wśród magnetostatycznych głośników na niemieckim rynku. Do zastosowań od 5kHz, zaskakująca efektywność 93dB oraz niskie THD, najlepsze wyniki w połączeniu ze zwrotnicą min. 12dB/okt."
Nie wiem gdzie ja to 4kHz wynalazłem. Pewnie coś pomieszałem. Ale dzięki za podrzucenie tematu z 15akx. Wygląda naprawdę zachęcająco i gra już od 55Hz. Muszę się jeszcze z tym przespać, ale chyba wykonam ten projekt z ciekawości jak gra wstęga.

A co byś powiedział Takero na połączeni tej wstęgi z monacorem SPH-30X?
Te monacory już mam(sph, nie rbt), a ze wstęgami jeszcze nie miałem do czynienia

cursor, można spróbować, ale wpierw przydałoby się wiedzieć jak naprawdę ten 30x wygląda - charka.

takero napisał:
Radzę zajrzeć do ww zwrotki.

Przepałem się z tym tematem i mam jedno pytanie co do tego projektu na 15AKX

gdn151008axplusrbt95qr0.gif

Dlaczego ten zestaw ma taki straszny wykres impedancji. W okolicach cięcia zwrotnicy zaczyna się tragedia. Przy tak dużej impedancji w zakresie wysokich w sumie nie dziwne, że efektywność tej wstęgi wyszła na równi z AKXem. Co powoduje taki wzrost. Słabej jakości elementy zwrotnicy, jakieś duże rezystancje cewek czy poprostu ta wstęga i tez AKX pod koniec ma taką górkę.

Nie daje mi to spokoju :).

Wysoki rezonans powoduje brak rezystora w seksji wysokotonowej - czyli wysoka dobroc filtru gornoprzepustowego.

Nie wiem czy pojawily sie jakies pomiary GDN-18-140-8-AWX zatem wklejam swoj. Pomiar z pol metra, glosnik w obudowie, bez zwrotnicy.

Mam nadzieje ze link bedzie ok.

pegelmesser napisał:
Wysoki rezonans powoduje brak rezystora w seksji wysokotonowej - czyli wysoka dobroc filtru gornoprzepustowego.

Gdzie powinien być ten rezystor i dlaczego nie jest to opisane w artykułach o zwrotnicach na stronie głównej? :)

Nikt nie mowi ze powinien wogole byc. Najczescie wystpuje w w szereg (lub zamiast gdy zwrotnica jest 2 rzedu) z kondensatorem (tu 2,2uF) albo zupelnie na wejsciu filtra (bo daje mniejszy pik impedancji od rezystora w szereg (lub zamiast gdy zwrotnica jest 2 rzedu) z kondensatorem (tu 2,2uF).

Pogromca mitow, a projektowałeś już jakąś zwrotkę? Jak tam postęp prac? szkoda, że nikt nie ma obu głośników żeby z nimi powalczyć

Jasne GTK, u mnie bas i tweeter STX AWX "skleilem" swoja zwrotka i gra to bardzo przyzwoicie, choc z pewnoscia nie jest to koncowa zwrotnica. Niestety mam tylko jeden komplet na strone, musze dokupic drugi aby miec stereo.

raven1985, na forum gdzies powinna byc opinia borysa o wersji 165c albo cp, bardzo dobrze zreszta oceniana Z TEGO CO PAMIETAM, porownywany do kepa był tez wiec mozna by sie bazowac troche na tym.

Powrót