• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

czy dobrze kombinuje...

Reakcji
0
Witam,
planuję zrobić sobie subwoofer aktywny, a dokładniej obudowe. Narazie mam moduł z wzmacniaczem i głośnik STX GDN 20/80/8, który narazie pracuje w band-pass, ale nie spisuje się tam za dobrze. Planuje zrobić obudowe dwukomorową z płyty MDF 18 mm. W jednej komorze będzie głośnik, a w drugiej moduł. Jako komorę z głośnikiem wybrałem bass-reflex o pojemności 36l (3x2x6dm) strojoną na 45Hz. Otwór wybrałbym średnicy 8 cm i długości 16 cm umieszczając na tej samej ściance co głośnik. Opóźnienie wynosiłoby około 16 ms przy 43Hz, a przy 60Hz występowałoby niewielkie podbicie rzędu 1 dB. Chciałem spytać czy dobrze sobie to wszystko zaplanowałem czy może coś źle myśle? Byłaby to moja pierwsza konstrukcja i chciałbym, aby wypadła jak najlepiej stąd zadaje pytanie na forum. Dołączam rysunek, aby zobrazować to co mam na myśli.

Pozdrawiam.

Załączniki

• schemat_198.jpg
    schemat_198.jpg
    20.8 KB · Wyświetleń: 0
Ale to 36 litrów ma być dla samego głośnika czy cała obudowa tyle wynosi? Jak dla samego głośnika to chyba troche za dużo.

widziałeś jakie ma Qts !!!!! 0.7xxxx !!!!! i ty go do BR chcesz wstawić !! :O szok
ZAPOMNIJ O BR z Tym głośnikiem!!!

jak dla mnie to sprzedaj ten głośnik... i kup np. 22 SC duzo lepszy bedzie :D

Przy takim stosunku dobroci do czest rezonansowej zestroilbym inaczej (nizej) ale wiekszych bledow nie popelniles w swych rozwazaniach.Moze impuls najwiekszy przenioslby sie poza zakres uzyteczny (na niska czestotliwosc) . Wiadomo w subie jednak inaczej to wszystko wyglada.

Lynx, przyznam się, że szczeliłem wielką gafę :] parametry jakie wprowadziłem do programu wziąłem z aukcji na allegro, na której kupiłem ten głośnik http://allegro.pl/show_item.php?item=35355001 . nie porównywałem ich z tymi na stronce stx stąd to wszystko mi tak wyszło. jak by mi się udało sprzedać ten głośnik to chętnie wezmę tą 22 :) parametrami bije na głowe 20.

widze, że będę musiał to wszystko jeszcze raz sobie przemyśleć i poobliczać :/

ja mam bude taka sama tez z komora z płyty 2,5cm przud 5cm moge za 60zł sprzedac tylko ze wazy ok 65 kg :D hehe :P miała byc do gdn 20/80/2 ale on był wydmuchiwany z niej teraz jestem zwolenikiem 20L closedów:)

tak jakoś się dziwnie złożyło, że miałem dostać ten ze starej serii, ale otrzymałem z nowej :) tylko, że ja dałem 34 zł, a u STX`a są za 24 zł :/

wreszcie sobie to przemyślałem i poobliczałem od nowa :) zamieniłbym swojego GDN-20-80-8-SC na GDN-22-120-8-SC (mam nadzieje, że dobrze zrobie Lynx :D ). nadal byłaby to obudowa dwukomorowa. wysokość wtedy zmniejszyłbym o 1 dm co dałoby 30L na głośnik i stroiłbym na 40Hz. otwor byłby średnicy 5,9 cm i długości 12 cm. niby w WinISD wszystko ładnie wygląda. mam jeszcze pare pytań:
1) czy taki bass-reflex http://allegro.pl/show_item.php?item=37061317 oprócz na allegro można gdzieś jeszcze dostać?
2) głośnik z br lepiej, aby był na ściance przedniej czy skierowany w dół?
3) komore z br trzeba wytłumiać czy można sobie podarować?
4) ile taka płyta MDF 18mm może kosztować? :]
5) czy br jaki chce użyć nie będzie miał za małej średnicy? nie chciałbym, aby przy słuchaniu muzyki słyszeć również świsty powietrza :/
proszę o ocene tego projektu i odpowiedzi na pytania :)

daruj sobie BP zwykły bass reflex sprawdza się lepiej w przypadku stx'ów (B-P to raczej stosuje się do głośników na pograniczu closed i B-R bo mozna z nich więcej wyciągnąć)

Powrót