• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy głośnik nada sie do suba????

Reakcji
0
Witam. Posiadam głosniki tonsila 30/60/1 i gdn 25/40 czy którys z nich nadał by się do suba. Może by sie udało je wykozystać bo szkoda żeby lezały.

Oba nie są głośnikami typowo subwooferowymi. Na siłę można z nich coś sklecić ale lepiej będzie je puścić na allegro i za zarobione pieniądze kupić coś sensowniejszego.

Zależy co chcesz uzupełnić.

25/40 stosowany był w Altusach 75, a 30/60 w 140. IMO 25/40 i generalnie Tonsilowskie GDNY mają przyjemny, sprężysty bas.

GDN 30/60/1 lepiej się pozbyć - na allegro chętni się na pewno ze swoimi Altusami 140 znajdą :). Na GDN 25/40 można robić subwoofer w obudowie bassreflex. Cudów jednak nie oczekuj - mega zejścia nie ma, ale za to potrafi stosunkowo głośno zagrać nawet ze słabego wzmacniacza.

To raczej zrobie jak piszecie, sprzedam na allegro. Poszukam jakiegos sprawdzonego projektu, a może macie jakieś propozycje????

Też wolał bym cos większeko. Włąsnie prawie skończyłem 3 way STX pięknie grają, ale nudzi mi juz sie i mie mam co robić więc pomyślałem zeby sobie suba zrobić.

Witam,

skocz do sklepu z głosnikami na Kunickiego, zamów sobie STX GDN 30-500-4-AP. Zapłacisz tyle, co na ich stronie. Właśnie się nim bawię.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Jacek Zieliński napisał:
zamów sobie STX GDN 30-500-4-AP
pod warunkiem ze masz czym to zasilic
jak nie masz wzmacniacza to mozesz kupic AA i 2 tanie panele z allegro
niczego mniejszego bym nie kupowal do takich kolumn :P

Pasuje mi cenowo ta propozycją. Pawle mógłbyś mi cos bardziej wytłumaczyć cos o tym zasilaniu co pisałeś bo nie bardzo czaje :oops:

A juz rozumiem. Podziękował za oswiecenie. Teraz zostało brać sie bo pracy :mrgreen:

Powrót