• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy jest sens w dzisiejszych czasach na budowę monitorów na SS 18W/8545-K00 i SS R2604/832000

Reakcji
0
Witam,
Poradźcie proszę, mam chrapkę na względnie poprawne brzmieniowo monitorki / wolnostąjące do niedużego pokoju. W zupełności wystarcza mi zestaw 2-drożny. Ważna jest jakość a nie ilość dźwięku. Pytanie o taki komplet, czy w dzisiejszych czasach za takie pieniądze można coś lepszego i sprawdzonego? bo miałbym te głośniki za około 1500 zł łącznie. Reszta DIY, projekt zwrotnicy - http://www.troelsgravesen.dk/CSM.htm.
Głośniki to legenda, wiem, ale czy na tle dzisiejszych innych producentów też tak błyszczą?
Napęd nie stanowi problemu, nie szukam wysokich efektywności.

Dzięki za pomoc.

Woofer dalej bardzo fajny. Grający po miękkiej stronie, bardzo muzykalny, nie koniecznie bardzo szczegółowy. Ale tweeter na dziś to już staruszek i można lepiej. Przy czym wtedy to już trzeba by było zwrotnicę projektować na nowo.

Moim zdaniem ten midwoofer, to bardzo dobra konstrukcja, nawet na tle najnowszych produktów i z tego powodu zasługuje na lepszy tweeter niż R2604/83200. Takie minimum to już chyba dzisiaj kultowy HDS, nadal wybierany do projektów przez Troelsa.

Dziękuję za odpowiedzi.
Tak wiem, żę ten wysoki to taka "stara" XT25, choć ponoć bardzo OK na swoje czasy..
Wyznaję raczej zasadę że lepsze jest wrogiem dobrego więc owa "starość" konstrukcji mi z założenia nie przeszkadza, choć nie mówię zę nowe rozwiązania to nie jest jakaś forma postępu.
Na przeprojektowanie zwrotnicy to niestety nawet się nie porywam. Aktualnie gram na starym duecie M18Wh + PL27TG (takie starocie), i lubię ich dźwięk i czy proponowany układ 18W/8545-K00 + R2604/832000 będzie zauważalnie lepszy?

Podsumowując : ciężko się zdecydować....​

Aktualnie gram na starym duecie M18Wh + PL27TG (takie starocie), i lubię ich dźwięk i czy proponowany układ 18W/8545-K00 + R2604/832000 będzie zauważalnie lepszy?
Osobiście na początek w starym projekcie poszukiwałbym/wymieniałbym różne tweetery na ostatecznie ulubiony i dostroił do reszty. To początek gonienia króliczka.
Dopiero potem myślałbym o wymianie woofera (M18 nie jest zła).

Powrót