• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy jest zapotrzebowanie ?...

• Autor wątku Autor wątku Q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Q

Reakcji
1
Witam.

Przeglądając ostatnio sterty różnych schematów znalezionych niegdyś w sieci, wydrukowanych i "zarchiwizowanych" w segregatorach, znalazłem moim zdaniem ciekawy dość schemat.
Jest to zabezpieczenie przed wystąpieniem napięcia stałego na głośnikach z opóźnionych załączaniem głośników i szybkim rozłączaniem oraz ze zintegrowanym miękkim startem dla trafa zasilającego wzmak. Układ sygnalizuje za pomocą 3 diodek LED (lub jednej diody RGB) 3 stany pracy:
1. Zaraz po włączeniu zapala się LED 1 sygnalizując opóźnienie dołączenia kolumn (wzmak włączony, głośniki nie dołączone)
2. Po upływie pewnego czasu (chyba 2 sek.) gaśnie LED 1, zapala się LED 2 sygnalizując normalny stan pracy (wzmak włączony, głośniki dołączone)
3. W przypadku wystąpienia DC na wyjściu wzmaka układ odłącza głosniki, zapala się LED 3 i włącza brzęczyk sygnalizując awarię.
Układ przystosowany jest do zasilania 2x12VAC w dwojaki sposób. Albo poprzez trafo specjalnie dla tego układu, lub jeżeli mamy takie pomocnicze uzwojenia wtórne w trafie zasilającym wzmak to podłączamy układ właśnie do tych uzwojeń.
Gdy tylko wpadł mi w rękę ów schemat pomyślałem, że może Userzy DIYaudio.pl byliby zainteresowani takim układem. Jeśli będzie zainteresowanie to wykonam prototyp - sprawdzę czy układ działa poprawnie i wówczas udostępnię pełną dokumentację (schemat, PCB).
Wstępnie szacując doszedłem do wniosku, że wykonanie takiego układ (zakładając kupno także trafa 2x12VAC) powinna zamknąć się w 60-70 zł razem z PCB. Nawiasem mówiąc przy pewnym poziomie zainteresowania mogę zorganizować kity tych układów.
A zatem proszę Was o opinię: jesteście zainteresowani takim układem czy nie ?

pegelmesser, schemat dam jak tylko przerysuję go do kompa (niestety skaner mi padł, a aparat cyfrowy chwilowo nieobecny).

Jak widzę zainteresowanie jest, więc biorę się za rysowanie schematu w kompie i projektowanie PCB.

Czekamy :wink:

A tak przy okazji zapytam czy układ jest w wersji stereo czy mono? Jeżeli w stereo, to czy będzie możliwość zaprojektowania płytki dla wersji mono?

Układ jest w wersji stereo, niemniej przeprojektowanie go na wersję mono jest ekonomicznie nieuzasadnione (zyska się co najwyżej kilka złociszy), więc lepiej po prostu podłączyć jeden kanał do dwóch wejść.

[ Dodano: 2009-01-22, 01:02 ]
Huh... wrysowałem schemat i na szybko zaprojektowałem PCB. Płytka dwustronna z dwóch powodów: Po pierwsze przy przekaźnikach mogą płynąć spore prądy, a dwustronność płytki pozwoliła zrobić naprawdę szerokie ścieżki, a po drugie chodziło mi o jak najmniejszą płytkę - ta którą widać ma wymiary 130x80mm więc sądzę, że jej rozmiar jest znośny.

Załączniki usunąłem ponieważ zawierały błędy

bardzo ciekawa sprawa......pasuje to przetestować i sprawdzić skuteczność zabezpieczeń ......
uwazam ze w DIY stosowanie takich zabezpieczen jest jak najbardziej wskazane (jakis blad montazu czy cos w tym stylu moze nam upalic kolumienki nad ktorymi dlugo pracowalismy i wlozylismyw nie duzo serca ...tak wiec Quester super ze takie coś "wypusciłeś" ...

również piszę się na hmm 2 komplety ;p

Z zapisami spokojnie poczekajcie. Dzisiaj przeanalizuję jeszcze raz PCB czy nie strzeliłem jakiegoś ewidentnego byka (projektowałem na szybko) i puszczę je kumplowi, żeby zrobił mi dwie prototypowe płytki (z reguły trwa to ok. 12-14 dni). Potem montaż i testy. Jeśli wszystko zadziała to zrobimy listę chętnych i ustalimy czy robię tylko PCB (jeśli tak to w jakim wykonaniu) czy składam całe kity razem z PCB i ew. transformatorem.

Quester, może żebyś nie miał za dużo roboty(składając całe płytki na gotowo) jak wszystko będzie ok to się zrobi zbiorowe zamówienie na pcb i elementy(zamówił byś dla wszystkich i tylko podzielił i rozesłał) Coś na zasadzie zamówienia elementów do Uni :mrgreen: Wydaje mi się że tak by było najtaniej i najprościej :wink:

csbiczek, właśnie coś takiego miałem na myśli. OFC biorę pod uwagę montaż na zlecenie tych, którzy nie są "na Ty z lutownicą" ale nie wiem czy znajdę na coś takiego czas... zobaczymy.

Dzisiaj zleciłem wykonanie prototypowej płytki, a więc mam 2 tygodnie na skompletowanie elementów...
Jak tylko odbiorę gotowe PCB zmontuje prototyp i przeprowadzę testy... oczywiście będzie fotorelacja ;)

quester jak myslisz czy Zenerkami podwajając napiecie dla przekaźników działało by to wszysztko?
bo mam przekaźniki dobre na 24V i szkoda mi ich nie wykorzystać i do tego kupywać nowe.

No i do jakiego napięcia działa ten układ ( o ile istnieje taki parametr :) ), tzn jeżeli końcówka zasilana jest np: 80V czy to nie przeszkadza?

jak chcesz zenerkami podwoic napięcie? jakie napięcie i prąd jest przed zenerką? -

ps. przekaźnik na 24V raczej da się wysterować ok 12-15V ale może to być niestabilne

Przekazniki na 24V nie sa zbyt uniwersalne (tak jak te na 48V) wiec goraco polecialbym i tak te na 12V.
Ew. mozesz zastosowac przetwornice DC/DC z 12 na 24V ale to raczje mija sie z celem.
Ja zastosowałem kiedys przetwornice UWR-12/750-D48A zeby z napiecia zasilania wzmacniacza zrobic 12V do zasilania automatyki wzmacnaicza wlasnie.

Powrót