Witam .
To czy są dobre .. czy nie .. zależy od gustu słuchacza , mają pewne 'naleciałości' estradowe ale za to też potrafią zagrać dużo dynamiczniej od małych zestawów , trzeba wybrać który głośnik jest bliższy ideałowi... ten co ma dynamikę nieadekwatną do realnego poziomu który występuje w naturze i w miarę równe pasmo ,czy wybrać głośnik z bardziej 'pofałdowanym' pasmem i realniejszą dynamiką.
Jeśli chodzi o upadek Tonsilu to myślę że to wina samych Polaków którzy nie kupują polskich wyrobów z powodu najniższej jakości , oczywiście nie są to głośniki najlepsze na świecie ale na pewno zasługują na swoją cenę , jest sporo towarów polskiego pochodzenia które działają źle albo bardzo źle ,pewnie przekłada to się na ogólne pojmowanie polskiego produktu , poza tym totalny brak reklamy ... .
Jakiś czas temu byłem w dużym sklepie "Kino Domowe" , mnóstwo róznych marek, duże i małe kolumienki ,oczywiście najlepiej sprzedawały się średniej wielkości głośniki bo każdy chciał trochę BUM BUM, a akurat przy mnie pewnien pan kupował duże kolumny i nie mógł się zdecydować które wybrać Altusy 200 czy JBL ATX (tego największego z 25 cm basem), porównywał ..., i za nic nie chciał kupić Altusów choć grały 3 razy lepiej , syn go prosił o Altusy bo tamte ATX-y też mu nie odpowiadały .., jednak ojciec wybrał JBL bo to JBL i nieważne jak gra!, cena nieco wyższa i gorszy dzwięk , bas ma taką kontrolę jak buldog bez łańcucha + to że grłą średnicą jak w altusie, średnie tony bardzo słabo grały wyższym pasmem a kopółka wykonana z czarnego okropnego 'plastiku' brzęczała ,piaszczyła jak najgorszy sopraniak na świecie,jego praca kończyła się chyba na 12 khz..., wybór padł na duuuużo gorszy głośnik za wyższą kwotę , z powodów.... chyba akceptacji dla Tonsila?, Ja bym nigdy nie kupił tego ATX-a , a nowe Altusy grają rewelacyjnie jak na swą niską cenę przy dużej mocy akustycznej i braku zamulenia w stosunku do tego co oferuje obcy rynek - ludzie po prostu w tych marketach kupują masakryczne głośniki wybierając gorsze ,droższe, bardziej badziewne i 'sypiące trocinami' kolumny w takim wypadku Tonsil musiał upasć bo główny odbiorca masowy czyli 99,9 Polaków wybiera padlinę...
I nie chodzi mi o jakieś sprawy rozumiane tylko dla audiofilów i melomanów , bo w tych kategoriach tych głośników nie oceniam ale jako towar masowy jest 100%best.
Pozdrawiam.