• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy ktoś się podejmie zaprojektowania zwrotnicy dla STX F.A.SC.X ?

Takie zestawienie ma sens ?
T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X
M.STX.5.1.250.8.F.A.FC.X
GDN-18-140-8-AWX
SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X
PR.STX.8.A.FC

NIE!

pomysl!

skoro sa zbudowane kolumny na GDN 18 AWX + GDWK o takim samym rozmiarze co ceramik i brzmi to bardzo dobrze to po co pachac tam sredniaka?
albo z drugiej strony - skoro GDMa da sie ciac nisko a GDN 8" gra wyzej niz typowy sub to po co pchac tam GDN 18?

jak juz pisalem niedlugo beda zwrotnice pod:
-AWX/ceramik/alu seas/(opcjonalnie usher jak ktos podesle)
-GDM AWX
-GDN 8" AWX
membrana zastepuje b-r wiec nie ma wplywu na prace zwrotnicy

Dzięki już wiem że gdm.

---------- Post dodany o 09:17 ---------- Poprzedni post o 15:25 ----------

Jeszcze jedno pytanie, jaka jest wymagana szerokość wewnętrzna przedniej ścianki ścianki kolumny? Zaczynam rysować i chcę obudowę możliwie
wąską, 8" oczywiście z przodu ,czy szerokość montażowa wystarcza ,czy trzeba dodać jakąś odległość do bocznych ścianek ,aby głośnik prawidłowo
pracował?

---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post o 09:17 ----------

Czy ustawienie głośników w osi będzie wymagało zmian w zwrotnicy?

Pawle zastanawiam się jeszcze nad centralnym z prawdziwego zdarzenia ,widziałbym tam coś takiego jak leżący monitor na GDN-18-140-8-AWX(mam) z GDWK-10-250-8-AWX ,ale wymiarami do obudowy
lepiej by mi pasował GDM-15-80-8-AWX, grałoby to porównywalnie od 100hz w górę??dałbyś radę przerobić zwrotkę od 3w tak aby średniak nie miał odcinanego dołu?

Czy chodzi o ten głośnik M.STX.5.1.250.8.F.A.FC.X (to nowa nazwa tego GDM-15-80-8-AWX?)do centralnego i satelit w temacie o kinie dla Huberta?Ja zastanawiam się nad centralnym na jednym głośniku niskośred.+tw, coś jak kolumna mx140 bo odpowiada mi jej brzmienie , tylko wolałbym na mniejszym niskośr. aby kolumna mogła być bardziej płaska i w takim przypadku pewnie bym zastosował zwrotnicę od satelit Huberta(jeśli oczywiście udostępnisz). Zanim zamówię głośniki chciałem zasięgnąć zdania osoby która miała możliwość porównać monitor na gdn18 do monitora na gdm15 i chodzi tu o porównanie w zakresie od 80-100hz w górę.

SW jak skonczysz to podrzuc je do mnie na kilka dni
chetnie poslucham :P

zreszta i tak bede u was w przyszlym tygodniu
mam interes... ;)

Powrót