• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy można u kogoś posłuchać? :)

Reakcji
0
Szanowni forumowicze,
czy istnieje możliwość, abym wraz z kumplem wprosił się do kogoś na odsłuch w niedzielę?

Niestety znajomość nowych głośników u nas kuleje i bardzo chętnie posłuchalibyśmy różnych zestawów kolumn u jakiś życzliwych kolegów w okolicy:
Ostrów Wielkopolski, Kalisz, Wrocław, Poznań, Leszno.
(Jesteśmy otwarci na wszelkie konstrukcje, choć szczególnie interesują nas te, w których użyto np: Tweetery Morela (szczególnie supreme), Seas Excel, Accuton, Scan Speak D2608/913000 (P810921) oraz dowolne głośniki z serii illuminator i revelator scan speak' a, oraz dowolne głośniki SB Acoustics )

Pozdrawiam serdecznie :)

Jesteśmy otwarci na wszelkie konstrukcje

Jak chcecie posłuchać różnych kolumn to jedźcie na Audioshow, tam wszystkie głośniki z wymienionych znajdziecie.
Co innego gdy chcielibyście posłuchać konkretnych głośników, wtedy to ma sens, posłuchać jeden głośnik w kilku aplikacjach.
Dźwięk między firmowymi kolumnami na głośnikach X i kolumnami DIY na tych samych głośnikach zawsze będzie inny, nawet dwa takie same komplety firmowych kolumn zagrają inaczej w dwóch różnych pomieszczeniach, a podłączone pod inny sprzęt towarzyszący to już w ogóle.

Niestety znajomość nowych głośników u nas kuleje i bardzo chętnie posłuchalibyśmy różnych zestawów kolumn

Na AS macie wszystko w jednym miejscu, nic tylko słuchać.
A Ci co gadają że na AS prawie wszystko gra gorzej niż DIY, trochę przesadzają.
Może i te zestawy nie grają na 100% swoich możliwości z racji niedostosowanych akustycznie pokoi hotelowych, ale czy my w swoich domach mamy idealnie? nie sądzę...

Ja Revelatory pierwszy raz usłyszałem na AS w 2007 roku, i jakoś od tamtej pory nie zmieniłem zdania że mi się podobają.
Za każdym razem na AS grają (dla mnie) świetnie.

Dziękuję za odzew ;)
Na Audioshow byliśmy 2 razy (Lubię tą imprezę, ale po siódmej godzinie i trzecim hotelu tracę niestety świadomość czasu, przestrzeni, i dźwięku ;D), sporadycznie także Audiofil we Wrocławiu i inne okazje.
Generalnie znamy trochę kolumn z fabryki- problem raczej w tym, że nie mamy rozeznania właśnie w konkretnych głośnikach.
Martwi nas też dokładnie to:
Dźwięk między firmowymi kolumnami na głośnikach X i kolumnami DIY na tych samych głośnikach zawsze będzie inny
.
Prawda jest taka, że czasami sama modyfikacja producenta robi z jednego głośnika zupełnie inny. W pełni zgadzam się także z tym:
Nawet dwa takie same komplety firmowych kolumn zagrają inaczej w dwóch różnych pomieszczeniach, a podłączone pod inny sprzęt towarzyszący to już w ogóle
.
Priorytetem dla nas jest rozeznanie się w tweeterach. Przykładowo- monitorki które zrobiłem ,,w ciemno" są na Seas l15 +Seas27/tbcg. Wybór 15stki był świadomy- słuchałem tego głośnika w innej aplikacji, i wiem, że potrafi zagrać tak jak lubię, ale okazuje się, że potrzebuje dużo lepszego tweetera niż wybrany przeze mnie.
Chętnie zrobiłbym dla siebie 3-drożne kolumny na droższych głośnikach, ale kupienie przetworników np. za kilka tysięcy w ciemno, lub na zasadzie, że może zagra podobnie jak w kolumnie tej i tej firmy (Która pewnie wypruła ferrofluid, zmieniła zawieszenie itd.), wydaje mi się bardzo ryzykowne.
Stąd też pytam o jakąkolwiek możliwość posłuchania samoróbek; bez specjalnych życzeń ;) Po prostu wszystkie kolumny diy jakie my słuchaliśmy, były robione na dobrych głośnikach, ale już nieprodukowanych, albo niedostępnych.
Pozdrawiam serdecznie i podtrzymuję prośbę o możliwość odsłuchu w innym terminie :)

(Z Audioshow i innych spotkań podobały mi się np. : MBL Radialstrahler 101E Mk.II (Jak to zrobić ? ;D haha), Wilson Audio Sofia (Niezwykle lubiane przeze mnie tweetery Focala- praktycznie tc120- nie do dostania), Isophon Tofana (Accuton), Epos Elan 35 (Głośniki chyba ich (?) ), Średnica i góra w Harbeth M40.1 domestic (Tweeter podobno Seas Excel, ale po modyfikacjach).)

Ostatnia edycja:
W Wawie jest szansa posłuchać Focal TC 90k + 2x 5k4211 na zwrotce Yosziego.

Dan przeciez nikt nie wie co to jest :)

Do awxa nie podobne ;)

Rzuć jakimś linkiem chociaz

Zapraszam do siebie - kolumny na bazie Contrivy z Seasami , Scanami i Morelami. Ponieważ ostatnio pracuję także w niedziele, to najwcześniejszy termin 17.08.2014.
Pozdrawiam

Pragnę jeszcze raz podziękować wszystkim forumowiczom, którzy zaproponowali nam spotkania; w szczególności Panu Jankowi (do którego udało się nam wybrać), za niezwykle serdeczne przyjęcie, cenne uwagi i wyjątkową życzliwość.
Możliwość posłuchania Contrivy, była dla nas prawdziwą przyjemnością.
Pozdrawiamy :)

Ostatnia edycja:
Powrót