• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

czy qts ma wplyw na dzwiek?

Reakcji
0
czesc
tak wlasnie patrzylem na parametry glosnikow i znalazlem wpisany qts przy glosniuku sredniotonowym (arp w zamknietej obudowie odrazu)

czego sie spodziewac po glosniku sredniotonowym z wiekszym qts a czego zmniejszym

pomijajc wplyw obudowy (np obie zamkniete), jaki wplyw na dzwiek ma qts, oprocz oczywiscie f3.

pozdrawiam serdecznie, wojtek

qts jest raczej wielkoscia przypisana do glosnikow niskotonowych zreszta wiewsz jaki tam ma wplyw

co do sredniotonowek to jest to parametr pomijalny jest on raczej wypadkowa ktora powstaje podczas mierzenia fs
faktem jest ze jest powiazany zee sztywnoscia zawieszenia konstrukcja cewki glosnika i ogolny plan
przy glosnikach sredniotonowych nie zwracał bym na to raczej uwagi

Teoretycznie inna dobroc powinna byc uwzgledniana przy wyborze nachylenia filtru, jednak praca sredniotonowca nie obejmuje zakrezu czest rezonansowej wiec nie powinno byc wiekszych problemow.Chyba ze ch-ka naturalna (bez filtru) jest nierowna to nalezy to wziasc pod uwage przy projekcie.

Panowie!
Co wy?
Skoro niektórzy goście słysza róznice miedzy kablami cyfrowymi i potrafia powiedziec w która strone lepiej przewodzi kabel od głosników to taki parametr na pewno nie ujdzie ich uwadze. Zdecydowanie!!

PS
:-))))))

cyfrowe też ?? ;)
Ja na przykład nie zauważyłem żadnej róznicy przy zmianie kabli w kolumnach, może dlatego ze mam za cienki sprzet. Obecnie mam Nakamichi (jesli wierzyc napisom na kablach)
Pozdrawiam

Powrót