• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy taki zetsaw ma sens?

Reakcji
0
Cześć! Proszę o radę fachowców. Chciałbym założyć sensowną jakościowo i cenowo instalację do Forda Focusa I kombi. Jako że samochód jest służbowy:) zależy mi na tym, aby była to instalacja dyskretna i nie wymagająca jakichkolwiek przeróbek. Jednostka główna to Alpine CDA 9812, reszta fabryczna:(
Myślałem o takim zestawie:
głośniki przód: PowerBass CK6 (16,5 cm) odseparowane, 2-drożne
głośniki tył: bez zmian
wzmacniacz: U-Dimension J-r 4 kanałowy 4.300
skrzynka tył zamknięta JBL CS 100B (ze względu na oszczędność miejsca)

Czyli sprzętowo ok. 1500 zł. Nie chcę inwestować w tłumienie drzwi, ponieważ w przyszłym roku zmieniam samochód i zamierzam sprzęt "przeszczepić" do nowego. Nie zależy mi na łomocie w stylu techno, a raczej na muzykalności, preferowane gatunki muzyki to głownie: jazz, rock, pop.

Proszę o poradę, czy taki zestaw ma sens, co ewentualnie zmienić. Dzięki z góry i pozdrawiam.

ogolnie klocki w miare, na pewno ten jbl to wywalenia , nie pasuje do reszty , zreszta brzmieniowo wypada nader zle, jezeli nie bedziesz katowal, to mozesz zastanowic sie np nad jakas 10" bo widze ze preferujesz spokojna muzyke np Jl 10w0, cos z phd - graja twardziej i dynamiczniej od jl, dosyc przyjemne glosniki i w podobnej cenie co Jl - zarowno jl jak i phd - spelnia Twoje wymagania - 20 l zamknieta ;), mozna rowneiz sie zastanowic nad czyms z Cervin Vega.
POZdr

Jezeli juz ma byc taki "lepsiejszy" ten sprzet to proponuje Rainbowy slx 260. Powinny lepiej pasowac do twojej muzyki.

pozdro

dzięki za porady, przy okazji klika następnych pytań:

"na pewno ten jbl to wywalenia "
elementy alternatywne o których piszesz są dostępne w sprzedaży w gotowych skrzynkach czy trzeba bawić się w dorabianie skrzynki?

"proponuje Rainbowy slx 260"
dlaczego? co zyskam w odbiorze dzźwięku?

rainbowy maja lepsza srednice i do Twoich preferensji muzycznych sadze ze jest lepsza gora, no tej jbl za dobry nie jest, jezeli chcesz w gotowych skrzynkach to na pewno znajdziesz, ew mozna dorobic pod wymiar w zakladzie CA ;)
POZdr

dzięki za porady. Czy możecie polecić mi jakiś sprawdzony zakład CA na terenie Śląska, który dokonałby fachowego montażu i przy okazji nie wydrenował portfela;)? pozdr

Powrót