• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy ten projekt jest wart uwagi?

Reakcji
0
Jak wyżej szperając po necie natknołem się na ten projekcik http://www.fiton.ic.cz/Kopie1 - ALPHEUS/alpheus.html
Alpheus

Koszt samych głośników jest dość znaczny ale biorąc pod uwagę ceny z AC to wyszło by coś około 1000zł (bez Vif bo je już mam)

Co myślicie o tym projekcie czy za tę cenę znalazło by się coś ciekawszego, bo za te same pieniądze jest też projekt z Akustyka na 2x HDS Exc + XT25 lub 2x Monocor KEP + XT19.

Ogulnie rozglądam się za czymś 2,5 lub 3 way poniewasz chciałbym uniknąć suba w pokoju a pokój ma 25m2 , no chyba że jest jakieś 2 wey co mu niebeak basu?

E to są seasy aluminiowe, nic konkretnego, ale 3drogi, hmm, a poza tym w ogóle nie opłaca się kupować seasów z AC drogo wychodzi...zobacz w polinku, a co do konstrukcji które wymieniłeś na 2x niskośrediotonowcach to nie opłaca się.. lepiej zobaczyć coś innego na 3 drogach albo dobre 2 drogi..

Zamieszczam schemat czegoś takiego, bo może Ci się przyda:
3265003_3_b.jpg

Nie te visatony zdecydowanie odpadaj nonameplum no chyba że 3 wey na AL-ach visatona.

Co do tych Seasów to żeczywiście w Polinku jest dobra cena zmieścił bym się w 900zł ale czy one są warte tych pieniędzy czy ktoś słyszał je może???

nonameplum, to co pokazales jest kompletnie bezuzyteczne bo drogie i bez sensu

toma085, zanim kupisz glosniki to proponuje pochodzic po sklepach, salonach, wystawach i posluchac tych glosnikow. skad wiesz ze wogole ci sie spodoba ich brzmienie?

Właśnie dlatego pytam o to was bo sam niewiele słyszałem. Ale chyba 3 wey za 1000zł z metalowych Seasów powinno dobrze grać.

Ogulnie sukam kolumn które mają ładny dzwięk lepszy od Klona Totem mite , które zaczną znikać w moim pokoju(25m2) od których dzwięk się oderwie i najlepiej żebym nie potrzebował suba. Chciałbym żeby miały ładną średnicę ,żeby dobrze można było zlokalizować wokal Kobiecy oraz inne instrumęty.
Wiem że zbyt wiele oczekuje jak na tak nikły budżet ale może te Seasy by sprostały choć po części moim oczekiwanią.

c4meleon napisał:
E to są seasy aluminiowe, nic konkretnego, ale 3drogi, hmm, a poza tym w ogóle nie opłaca się kupować seasów z AC drogo wychodzi

A mógłbyś jakoś to rozwinąć?? Bo pozwolę sobie nie zgodzić z tą opinią, zwłaszcza po mojej ostatniej konstrukcji.

Odnoszę się do opinii które czytałem w internecie, tak wiec nic konkretnego powiedzieć nie mogę bo nie słyszałem ale podobno bardzo metaliczna średnica, nie przyjemna, męcząca ucho, a że ty to zrobiłeś i Ci się podoba to wypowiedz się proszę.. na pewno wszyscy poczytamy...

jesli 2.5 to stawiałbym na http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html

zapytaj przemo-lukasa......złożył tą konstrukcje

ogolnie uważam ze 2.5 jest troszke nieekonomicznie gdyż przeważnie w tej cenie można złożyć jakieś 3way :D a wtedy masz dedykowany do srednich a na dół mozesz dać cos o wiekszej srednicy.........tylko dostępność zwrotek :cry: .......

ale akurta dzieki zamówieniom ktore realizuje XYS gdzie do tej pory (gdy głosniki przywoziły auta z firmy XYSa) HDSa mozna wyrwac za 175zł .......

a według mojej opini........ jak i również np http://www.zaphaudio.com/6.5test/
w tej cenie nic nie podskoczy temu peerlessowi :D

nie wiem jak konstukcja na MDSach .....miał być "fenomen" ale narazie ucichło czyzby mds05 się nie spisywał ?

trzeba by się zapytać PawłaS ......

bawolek napisał:
nie wiem jak konstukcja na MDSach .....miał być "fenomen" ale narazie ucichło czyzby mds05 się nie spisywał ?

trzeba by się zapytać PawłaS ......
no to malo czytales. tak MDS05 to pomylka. na codziennych poziomach glosnosci jest OK ale jak glosniej posluchasz to drze sie :???:
trzeba zmienic sredniaka i zagra dobrze ;)

Teraz kiedy kolumny się wygrzaly to mogę powiedzieć, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Nawet na słabym wzmaku jest więcej niż poprawnie - oczywiście w tej klasie. Nie mam bezpośredniego porównania, ale jestem bardzo zadowolony. Już na podziale 1,7kHz nie słychać harmonicznych, a 27tbfc/g wytrzymuje wg. testów 200wat na 1,5kHz:) Nie wiem ile w tym przesady, ale na dzień dzisiejszy dla mnie cięcie pow. 2kHz nie wchodzi w grę - z tym tweeterem można zrobić cuda.

Alu po prostu obnaża niedoskonałości nagrań i reszty sprzętu. A robić kolumny po to by to zamaskować dodatkowymi zniekształceniami rozsianymi po reszcie spektrum chyba jest ślepym zaułkiem.

mor den siur, czyzby 27tbfc/g konkurowalo z rewelatorem ktorego tez mozna nisko ciac a tak powaznie to podpisuje sie pod twoja wypowiedzia o bezsesownosci tuszowania czegos niedoskonaloscia kolumn. ja szczerze po mowim zestawie na ss musialem wymienic cd i nie slucham kilku plyt na ktorych master ciezko kuleje ale dla calej reszty warto
toma085, w 25 metrach jezeli masz budrzet proponuje kopie moich monitorow wedlug mnie spokojnie wyrobia (koszt kolo 2300 calosci) jezeli budrzetu nie masz to imho bede uparty jak osiol m18wh plus mtd 29 moze kepy ale o tych cos za miesiac powiem

Jak się nauczę czegoś mądrego o zwrotkach i zdobędę zestaw pomiarowy, to w chwili wolnego czasu zobaczę jak nisko można go przyciąć.
Tu są dane o szmacianej wersji http://techtalk.parts-express.com/showthread.php?t=201506&highlight=usher a metalowca można jeszcze bardziej przycisnąć. Ten Seas naprawę prezentuje tak wiele za tak niewiele:)

XYS Pomimo, że zaopatrzyłeś się u konkurencji:) to cieszę się, że cel mamy ten sam.

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi i dyskusję, co do projektu to narazie się wstrzymuje i szukam dalej jak znajdę coś ciekawego to znowu was zapytam o zdanie a jak nie to pewnie padnie na KEPA lub Vifę.

Ok, pewnie powstanie kilka projektów na tych głośnikach. Między innymi ja będę niedługo robił niech tylko sesja się skończy, bo głośniki już powinienem mieć w przyszłym tygodniu.

szkoda ze w porownaniu ktore dal bawolek nie ma ani kepa, ani cp monacora... konstrukcja na dwoch kepach moze byc interesujaca z tego wzgledu ze jest do niej zwrota w towarzystwie metalowego seasa 22taf/g - do 25m^2 mysle ze cos takiego spokojnie wystarczy

Panowie a co byście powiedzieli jak bym do XT19 zaaplikował Daytona RS 180 lub dwa mniejsze Daytony wiem że na jego temat jeszcze nic niema i brak zwrotnicy jest tu największym problemem ale jak bym się uśmiechną do kogoś co ma sprzęt pomiarowy i odpowiednią wiedzę to może ten Dayton zrewolucjonizował troszkę, bo w sumie jest tani a na zagranicznych forach jest dość popularny. I wreszcie było by coś nowego.?

Co o tym myślicie? :wink:

Tu masz projekcik:
http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?threadid=85710

Jak napiszesz do kolesia, to może podrzuci Ci projekt zwrotki, bo na stronie go nie widziałem. Zaletą kopułki na środku będzie dobra kierunkowość - czyli nie będziesz musiał siedzieć centralnie przed kolumnami, żeby scena Ci się nie rozjechała.
Kroi się też projekt na L26rfx/p + RS52 + 22taf/g, ale to już większe koszty.
Zauważ, że w podanym przeze projekcie masz rs225 na dole, więc już spora maszyna, więc o bas nie musisz się martwić. Tweeter już masz więc koszty Ci zjadą, bo całą resztę w Polinku zamówisz, więc tylko jedna przesyłka.

Powrót