• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy to dobry wybór nagłośnienia do 2500zł?

Reakcji
0
Końcówka mocy - STX PA-800 - 688zł
Mixer - MIXER BEHRINGER - do 200zł
Głośniki szerokopasmowe - 4 x FR.STX.12.2.300.8.F.S.MC (GDS 30-200) - 380zł
Głośniki wysoko tonowe - 2 x CD.STX.1.1,7.800.8.F.T.TI (D-800) - 190zł
Horn do głośników wysokoto nowych - 2 x STX Horn HT-1-318-150 - 88zł

Końcówka mocy do subwoofera - STX PA-800 - 688zł
Głośnik subwooferowy - 1 x SW.STX.15.3.800.4.F.A.MC - 330zł

Sprzęt po prostu do słuchania muzyki w domu. Lubię czasem trochę głośno posłuchać muzyki.

Do sluchania w domu? W jakim metrazu to ma grac? Bez urazy ale moze przydalaby sie wizyta u laryngologa?

I do 30 metrow potrzebujesz 4 glosnikow 12 calowych, wzmaki po kilkaset wat, na gorze tortu wisienka w postaci estradowego tluczka? No gratuluje. To juz nie tylko laryngolog potrzebny ale i psychiatra ;)

Po dodaniu basów na 18 calach mógłbyś tym nagłaśniać koncert w mniejszym klubie... Słuchasz tak na codzień, czy tylko czasami lubisz "przyładować"? Tak czy inaczej, uważam że to strata kasy. Za 2500 można zbudować coś konkretnie brzmiącego i ciężko by powiedzieć, że "cichego" (chociaż może 140dB nie wyprodukują)

Po dodaniu basów na 18 calach mógłbyś tym nagłaśniać koncert w mniejszym klubie... Słuchasz tak na codzień, czy tylko czasami lubisz "przyładować"? Tak czy inaczej, uważam że to strata kasy. Za 2500 można zbudować coś konkretnie brzmiącego i ciężko by powiedzieć, że "cichego" (chociaż może 140dB nie wyprodukują)

Powiem tak słucham bardzo często głośno muzyki lubię po prostu.

To prosił bym wtedy może o podanie jakiś innych propozycji w tej cenie.

Górki kopia STX PA600, doły 2x to co planujesz, mikser wyrzucamy bo do domu jest niepotrzebny a w jego miejsce wsadzamy crossover behringera cx2310, może być używany. Za reszte kupisz używane wzmacniacze, najlepsze na jakie Cie stać, szukaj w T.Ampach dap'ach itp.

Górki kopia STX PA600, doły 2x to co planujesz, mikser wyrzucamy bo do domu jest niepotrzebny a w jego miejsce wsadzamy crossover behringera cx2310, może być używany. Za reszte kupisz używane wzmacniacze, najlepsze na jakie Cie stać, szukaj w T.Ampach dap'ach itp.

A te końcówki stx'y złe??

Ja do domu złożył bym lepsze górki, chociaż wymienił tego GDN-a na lepszy głośnik 10", może nawet Celestiona Truvoxa (tyle że nie wiem na 100% czy zwrotnica do tego jest, ale coś kojarzę że ktoś na elce takie górki zrobił, chyba Granat).

Reszta może być, ale czy w 2.500zł się zmieścisz to w to trochę wątpię.

Reszta może być, ale czy w 2.500zł się zmieścisz to w to trochę wątpię.[/QUOTE]

2500zł to na to co podałem. Okablowanie i obudowy na razie nie liczę ale na to znajdę kasę.

---------- Post dodany o 20:25 ---------- Poprzedni post o 20:25 ----------

A co do tych górek to może konkretnie jakie ?

Widać, że nie wiesz czego chcesz tak naprawdę... Głośno to i altusy zagrają... I zaoszczędzisz 2200zł ;)

Wiem czego chcę. Chce mieć estradowe nagłośnienie w domu. Ponieważ lubię słuchać naprawdę głośno muzyki. I mi nie mów że altusy grają głośno bo posiadam 4 x altus 140 i to ani nie potrafi dobrze zagrać basem, zero średnich tonów i te wysokotonówki co tną uszy. I w dodatku jak się im da około 50/70w to już pierdzą.

Teraz pytanie mówicie że ten wysoko tonowy głośnik zły to jaki użyć ten co w stx pa600? Czy też może inny? No i ten Gdn czym go zastąpić skoro macie wątpliwości że da rade dopełnić te kolumny na gds ?

Teraz pytanie mówicie że ten wysoko tonowy głośnik zły to jaki użyć ten co w stx pa600?

Nikt nic nie pisał o wysokotonówce. Pisałem o midbasie, czyli tym: http://www.stx.pl/wm-stx-12-2-500-8-f-s-mc-gdn-30-400-se.html że można go zastąpić tym: http://fabrykadzwieku.pl/product-pol-21934-CELESTION-TF1225.html

Ale jeśli zwrotnicy do tego Celestiona i D-800 nie znajdziesz to zostaje Tobie tylko skopiowanie tego projektu: http://www.stx.pl/pa-600-8-fr-schemat.html

Ale shiver podał, i to jest najlepsza opcja dla Ciebie. I czytaj dalej, co się właśnie tyczy tych kolumn:

Ja do domu złożył bym lepsze górki, chociaż wymienił tego GDN-a na lepszy głośnik 10", może nawet Celestiona Truvoxa (tyle że nie wiem na 100% czy zwrotnica do tego jest, ale coś kojarzę że ktoś na elce takie górki zrobił, chyba Granat).

Ale jeśli zwrotnicy do tego Celestiona i D-800 nie znajdziesz to zostaje Tobie tylko skopiowanie tego projektu: http://www.stx.pl/pa-600-8-fr-schemat.html

Teraz rozumiesz?

---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post o 22:23 ----------

Sory, wcześniej podałem 12", tu masz ten 10" http://fabrykadzwieku.pl/product-pol-21932-CELESTION-TF1020.html

Powrót