• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy to dobry wybór nagłośnienia do 2500zł?

Teoretycznie tak było by najlepiej, w praktyce bardziej się martw wzmacniaczem na bas gdyż tam zapas jest bardziej odczuwalny :)

Bas niech poczeka chwilę. Tak z miesiąc

To albo zrobię te jeśli się da pa-600 na 4 ohm albo muszę zainwestować w inne kolumny bo taka końcówka firmowa np. Tamp to z 2000zł minimum wyjdzie

Dlatego napisałem o używkach, zresztą T.Amp serii Ta są przystępniejsze cenowo. Nie kombinuj z przerabianiem kolumn, tylko jak napisałem odrazu-kup najlepsze wzmacniacze na jakie starczy Ci pieniędzy, a tym że zamiast 800 wat będzie te 600 na górki aż tak bardzo się nie przejmuj. Piszę o sytuacji idealnej, a w warunkach amatorskich nie jest to niezbędne. Ja na Twoim miejscu szukał bym używanych wzmacniaczy o mocach- 400 wat i więcej na górki i 800 wat i więcej na basy, jak będzie więcej mocy to dobrze, a jak nie to nie będzie tragedii, nie dajmy się zwariować :)

Dlatego napisałem o używkach, zresztą T.Amp serii Ta są przystępniejsze cenowo. Nie kombinuj z przerabianiem kolumn, tylko jak napisałem odrazu-kup najlepsze wzmacniacze na jakie starczy Ci pieniędzy, a tym że zamiast 800 wat będzie te 600 na górki aż tak bardzo się nie przejmuj. Piszę o sytuacji idealnej, a w warunkach amatorskich nie jest to niezbędne. Ja na Twoim miejscu szukał bym używanych wzmacniaczy o mocach- 400 wat i więcej na górki i 800 wat i więcej na basy, jak będzie więcej mocy to dobrze, a jak nie to nie będzie tragedii, nie dajmy się zwariować :)

Tragedi nie będzie hehe . Ok jak znajdę jakieś przyzwoite wzmacniacze to dam tu linki i powiecie czy w miarę okey są:)

---------- Post dodany o 16:56 ---------- Poprzedni post o 14:41 ----------

Szczerzę żadnej końcówki mocy do 700zł nie mogę znaleźć o takich mocach. (szukałem z firm ADS i T.amp) Są może jakieś tańsze i też dość dobre firmy?

Ostatnia edycja:
Może wie ktoś gdzie można znaleźć schemat obudowy od pa 600?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Schemat w sensie wymiarów czy ile litrów ma obudowa?

Ile litrów to jest na stronie producenta. Wymiary obudowy bo bym chciał zrobić bardzo podobne z takimi skosami na bokach . I kolumny będę robił z Desek świerkowych o grubości 2,5cm .

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------

mam takie wymiary. Ale to są wewnętrzne Wymiary? (WxSxG) - 600 x 400/240 x 350 mm ?

Ostatnia edycja:
Po prostu chcę wykonać kolumny z litego drewna nie żadnych płyt. By pasowały mi do wystroju pokoju. Deski mam, porobię w nich zagłębienia i skleję do siebie by zrobić jedną wielką płytę, powycinam z niej płyty do budowy kolumny. Potem wyszlifuje pozaokrąglam kanty i pomaluje lakierem o kolorze miodu. Bo co prawda chcę kolumny estradowe ale by wyglądały ładnie w moim domu. A co z tymi wymiarami zna ktoś może?

Ostatnia edycja:
Powrót