• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy to już Hi end ?

Pisaliśmy o wysokotonowce :)

Ale woofer tez okazał sie super glosnikiem
I z pp właśnie

Nie dam złego słowa na nie powiedziec

Tweeter to mistrzostwo swiata ale zwrotnica jest bardzo skomplikowana

Pisaliśmy o wysokotonowce :)

Ale woofer tez okazał sie super glosnikiem
I z pp właśnie

Nie dam złego słowa na nie powiedziec

Tweeter to mistrzostwo swiata ale zwrotnica jest bardzo skomplikowana

Możesz podać nazwy głośników o których to napisałeś?

Oczywiście :)

Dokładnie o takim zestawie
http://www.mycar-life.com/special/0808/summer/080828.php

Głośniki to:
Dynaudio esotar 110
Dynaudio esotar 650

Oba z drugiego wypustu

Woofer bardzo ale to bardzo fajny choć ja znalazł bym dla niego zastępcę ( mam innego faworyta)
A tweeter nie do przeskoczenia
To jest najlepszy tweeter jaki słyszałem w swoim życiu
To jes moj hi-end
Ma tak ogromna ilośc szczegółu, ze na mnie ktory słyszałem w swoim życiu bardzo duzo zrobił niesamowite wrażenie.
I to jest jak narazie moj nr 1 do którego daze.

http://www.dynaudio.com/int/pdf/DYN_Automotive_Brochure_INT.pdf
http://www.gattiweb.com/images/dynaudio/Esotar2_650_NEU-1.pdf
http://www.gattiweb.com/images/dynaudio/Esotar2_110.pdf

---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------

Sprzęt wymagający bardzo w stosunku do wzmacniacza.
Wzmacniacz musi byc bardzo wysokich lotów.
Drugim takim tweeterem jest emit (wstęga) od infinity.

---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni post o 11:43 ----------

A tak wyglada zwrotnica w moim wykonaniu do tego zestawu
Dan124 pomagał
Czas pracy nad sama zwrotnica to 3-4 dni robocze
Najpierw zrobiona na podstawie pomiarów
Potem długo modyfikowana brzmieniowo

Te Dynaudio to jakaś nowsza produkcja jest już z czasów w których Dynaudio zaprzestało sprzedaży samych głośników. Są oczywiście Morele i Jantzeny robione w podobnej technologii jak wersje Dynaudio z czasów ich sprzedaży na sztuki i być może częściowo wg projektów Dynaudio.
W tamtych głośnikach tak samo jak w Morelach im droższa kopułka była tym lepiej brzmiała. Naprawdę dobrze graja ich najdroższe modele. Te najtańsze były trochę za mocno stłumione.

---------- Post dodany o 14:13 ---------- Poprzedni post o 13:56 ----------

A gdzie teraz można kupić same głośniki Dynaudio?

Linki które dał Iklukasz to zupełnie inne głośniki niż Morele. Morel to raczej wersja Dynaudio sprzed dziesięciu lat. Nowe Esotary są już na magnesach neodymowych. Przynajmniej wiadomo za co się płaci.

Te dynaudio były kupowane na sztuki właśnie jako osobne głośniki.
Mozna je kupic w Niemczech i u naszych wschodnich sąsiadów.
Ten esotar to odpowiednik najlepszej jak do tej pory kopulki jaka powstała dynaudio 130

Jak by zmienic front to rzeczywiście nikt by sie nie zorientował, ze to nie morel z serii supremo
Tylko dźwiękowo to juz nie to samo

A lepiej gra w moim mniemaniu xetec p6
Jest to glosnik do złudzenia przypominajacy scana z serii rewelator w15
Różni sie od oryginału wyglądem membrany (blyszczacy), dlugoscia cewki i wielkością magnesu

Morele w Polsce też są jakoś od pewnego czasu słabiej dostępne. Jeśli chodzi o Dynaudio znalazłem tylko na sztuki ich wersje do zastosowań samochodowych - a przynajmniej pod takimi hasłami pokazał mi się ten Esotar.

---------- Post dodany o 16:37 ---------- Poprzedni post o 16:23 ----------

Ale nawet samochodówka Dynaudio wyświetla się na stronach rosyjskich zresztą z samochodówka Morela.

Z tym że nie widzę za bardzo różnic między kopułkami 28mm Dynaudio, Morela, Jantzena czy Daytona, Hi-Vi Swans. Wszystkie wyglądają na produkcje z chińskiej republiki ludowej kopiowane mniej lub bardziej ze starych Dynaudio (kształt kopułki i wyprowadzeń).

Powrót