• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

czy umieszczenie rurki bass-faflex na spodzieObudowyCosRobi?

Reakcji
0
mam pytanie pewnie nie raz tu zadawane ale nie mam za duzo czasu i chce sie dowiedzieć co powoduje umieszczenie rurki bass-reflex na spodzie odudowy= powietrze z niej wychodzące bedzie uderzac o podłoge;czy cos to wnosi słyszalego ??jak tak to co?(chodzi mi o subwoofer domowy) z góry dziekuje i przepraszam za ten temat

tak, ja tak mam w moich podlogowych,
1. jak zle wytniesz otwor to nic nie widac!!!
2. nie slychac tak bardzo szumow powietrza przy waskiej i dlugiej rurze
3. w porownaniu z reflexem do tylu nie musisz sie trzymac scian!! jestes od nich niezalezny
4. mniejsze podbicie basu niz z reflexem z przodu

Re: czy umieszczenie rurki bass-faflex na spodzieObudowyCosR

Re: czy umieszczenie rurki bass-faflex na spodzieObudowyCosR

Finomas napisał:
mam pytanie pewnie nie raz tu zadawane ale nie mam za duzo czasu i chce sie dowiedzieć co powoduje umieszczenie rurki bass-reflex na spodzie odudowy

a po 2 z funkcji szukaj niejest tak latwo skorzyastac...... trzeba pokombinowac troche z cudzyslowiami itd...
pozdrawiam

Finomas, umieszczanie wylotu bass refleks w kierunku do jakiejś płaszczyzny zawsze powoduje pewne podbicia, które mogą być odbierane pozytywnie i negatywnie, mogą być przyjemne jub mniej. Jeżeli bass refleks mamy na tylnej ściance to w/w podbicia możemy że tak powiem regulować przesuwając kolumne /suba dalej lub bliżej ściany:), kiedy bass refleks skierowany w np.podłoge to mniej słychać niemiłe zawirowania i odgłosy powietrza z małego wylotu br. to gdzie umieszczemy bass refleks zależy od naszych upodobań, ja preferuje br na frontowej ściance przy głośniku:)

aha jeszzcze zależy czy masz dywan czy parkiet

Powrót