Witam
Chociaz jakies konkrety. Choc za tepego sie nie uważam, ani tymbardziej za slepego poniewaz Widziałem tez projekty w których koncówka tunelu sie rozszerza.
Sa jakies konkretne proporcje w jakich ten tunel ma sie zwezac? Czy wystarzy zachowac proporcje tak aby wylot (czy tez caly tunel, jak sie dczytałem) miał powierzchnie rowna lub odrobine mniejsza od powierzchni czynnej membrany głosnika?
Zmieniajac jednak moj wstepny projekt tak aby np. powstala wieksza komora za glosnikiem moznaby spokojnie, sukcesywnie zmniejszac powierzchnie tunelu, z tym nie ma najmniejszego problemu. moze jest tu ktos na tyle doswiadczony zeby zaprojektowac taka obudowe z +/- dobranymi długosciami przegrod ktore potem mogłbym juz sam odpowiednio w fazie testów dopasowac?
P.S jakbyscie nie zauwazyli, ludzie robia takie konstrukcje i kazdy z nich zapewne musiał zrobic jakas swoja pierwsza... ja takze chcialbym sprobowac, ale caly czas spotykam sie z oporem, mam wrazenie, ludzi dla ktorych wszelki swiat akustyki DIY ogranicza sie do ładnych, ładniejszych i najladniejszych konstrukcji B-r czy closed, czasami jakis "wielki wizjoner" wzbije sie na wyzyny i stworzy cos w iso-baric ew konstrukcje tubowa...
A to jeszcze nie koniec, jak słusznie zauwazyl
Grzesio. szkol jest wiele ale nikt tutaj nie probuje przytoczyc czekokolwiek z jakiejkolwiek z nich :/
Prosiłem o opinie, owszem rowniez o krytyczne, ale niech to bedzie chociaz krytyka konstruktywna, po ktorej mozna temat zaczac omawiac od innej strony, a nie tylko zniechecajaca, w stylu: nie ma sensu, nie dasz rady, efekty beda mierne....
To forum sluzy chyba temu aby pomagac sobie nawzajem, a nie sugerowac niezwiazane zupełnie z checiami piszacego, sztampowe, najprostsze, niekoniecznie najlepsze rozwiazania...
Spojrzcie na tytuł tego tematu... czy ktos z Was szanownych forumowiczow (nie, tutaj nie ma ani troche ironi) wypowiedział sie chocby troche odpowiadajac bezposrednio na pytanie? Odpowiedz niestety brzmi -NIE-
Nikt nie zaproponował zadnych konkretnych zmian (mowa juz o projekcie) ani nie zaproponowal zadnego od siebie... Za duzo wymagam? Pomocy? jakiej zazwyczaj oczekuje sie na tego typu forach? Dyskusja zeszla juz bardziej na tor emocjonalny, chcialbym to zakonczyc, przepraszam jesli ktokolwiek poczul sie urazony, ale teksty typu: "nie masz pojęcia jak się do tego zabrać - odradzam, nic z tego CI nie wyjdzie i się zawiedziesz" zupełnie nic do tematu nie wniosły, oprucz mojego zapewne wyczuwalnego rozczarowania, a ja jak stałem w miejscu tak dalej stoje.
Ponawiam wiec prosbe o dyskusje i porady dotyczace tegoz tematu, a niekonstrukcji np. B-R na tym glosniku.
POZDRAWIAM
PS2. to chyba najdłuzsze moje wypociny na forum