• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy warto na Altusach 110 budować kino domowe?

Reakcji
0
Pytanie takie jak w temacie.
Wiem, że zajmujecie się też budową, ale mnie raczej chodzi o to czy mozna te kolumny do czegoś w kinie wykorzystać. Pokój ma 25 m2, amplituner sony STR-DE585.
Jeśli odpowiedź byłaby twierdząca to podpowiedzcie proszę co bym musiał kupić (jakiego centrala i satelitki) aby to dobrze grało

Nie ma sensu....
Moze napisz ile masz kasy na cale kino domowe?

Jesli masz te kolumny to najpierw je podlacz i posluchaj. Nie ma sensu ich kupowac do kina domowego ale jesli juz je masz to czemu choc nie sprobowac. Tu kolega VIP sie troche zagalopowal..

No kolumienki u mnie stoją kilkanaście lat (kupiłem je chyba w 1994 roku). Nie były regenerowane bo nigdy tego nie wymagały, nie były modernizowane. Oryginalne przetworniki jakie wtedy były montowane. Mam je, dlatego zastanawiam się nad tym, czy warto, a jeśli tak to co warto dokupić, zeby było dobrze.

Marc73 napisał:
Myślałem nad Tonsilem - FENIX.
http://www.allegro.pl/ite...fenix_raty.html

albo KODA
http://www.allegro.pl/ite..._v2_glogow.html

To drugie dużo tańsze i myślę, że na moje potrzeby stykłoby.
jak tak na to patrze to juz bym wolal te altusy :???:
w fenixach dobrze graja tylko woofery - reszta do wymiany.

szkoda ze na allegro niema juz zestawu kina mivoca - bylaby duzo lepsza opcja za male pieniadze.

najlepiej by bylo jakbys podlaczyl 5 altusow w kinie. jednak tak duze kolumny nawet w twoim pomieszczeniu to przesada.

Jakieś inne propozycje??
Sprzedać te altusy i kupic co inne??
Nie jestem melomanem, ale chciałbym, żeby te kolumny zrobiły dobre kino w tym pokoju.
Albo zapytam tak - na co zwrócić uwage przy ew. doborze centralnej i satelitek?
Moc, efektywność??

najlepiej by bylo gdybys mial 5 identycznych kolumn na cale kino. jako ze masz juz te altusy to zostaw je i dokup cos taniego ale cos co zagra a nie jakies voice krafty z allegro...
najtansze sa chyba tonsil fenix ale ich nie polecam bo brzmia paskudnie (poza wooferami)
tansze moga byc STXy i one chyba bylyby najlepsza alternatywa. kit z tym ze nie maja zwrotnicy - tego niemaja wszystkie budzetowe kolumny :P

a moze jakies uzywki poszukaj?

Nie mam określonych pieniędzy przeznaczonych na kino.
Jeśli będzie to duża kwota, którą będę musiał przeznaczyć na zakup kompletu 5.1 głośników to będę kupował na "raty" - najpierw fronty, potem central itd.
Ale jeśli będzie coś co dobrze zagra z tymi altusami to zapłacę za to, ale też bez przesady.

http://www.allegro.pl/item483522702_kolumna_tonsil_siesta_centralny_czarna.html
Wydaje mi się, że to sporo za jedną kolumnę. Ale... mogę się mylić bo wiem, że za 10 tys tez mozna kupic kolumny :).

Nie to jest dla mnie najważniejsze.
Czym się kierować wybierając centrala i satelity, czy dać sobie spokój i sprzedać i potem kupić coś innego.
No i następne pytanie - co?
Myślałem o czymś z Tonsila, ew. Kody.
VoiceKrafty i inne wynalazki o kosmicznych mocach odpadają..

Marc73 napisał:
Wydaje mi się, że to sporo za jedną kolumnę
wlasnie chcialem zaproponowac kino na siestach :mrgreen:
Marc73 napisał:
VoiceKrafty i inne wynalazki o kosmicznych mocach odpadają..
w takim razie wiekszosc KOD tez odpada.

jak tonsile to siesty, w podobnej cenie beda np dali, jamo itp. co zagra lepiej to nie powiem - trzeba posluchac.
najlepiej jakbys okreslil ile max na to moglbys wydac to bedzie latwiej. kino na siestach to bedzie ok 3000zl - wydasz tyle na to? jak nie to kupuj narazie najtansze kolumny i zobacz czy wogole efekty ci sie podobaja

Marc73, a nie rozważałeś wykonania zestawu samemu? Wyszło by taniej/lepiej.

Pawel S. napisał:
najlepiej by bylo jakbys podlaczyl 5 altusow w kinie. jednak tak duze kolumny nawet w twoim pomieszczeniu to przesada.
Pawle zastanów sie czasami nad tym co piszesz.
Dwie taki kolumny w takim pomieszczeniu to już dość sporo, a co dopiero 5 no i na dodatek jaki to ma sens :neutral: Nie wspomne o wysterowaniu tego zestawu, jego marny Sony nie poradziłby sobie.

Marc73 Najlepiej to abyś sam poszedł do sklepu i po słuchał tych kolumn, od Siebie moge dodąc ze zestaw tonsila Siesta,Premium naprawde ładne brzmią głosniki zastosowane w nich są bardzo ciekawe, ale czy aby na pewno uda ci się je zgrać z altusami tego to już nikt cie nie powie, musisz sam sie przekonać.

hol
Niestety, nie jestem aż tak dobry w klocki typu "akustyka", żeby zrobić coś samemu.

piku16 napisał:
Pawle zastanów sie czasami nad tym co piszesz.
Dwie taki kolumny w takim pomieszczeniu to już dość sporo, a co dopiero 5 no i na dodatek jaki to ma sens
chodzilo mi o idee kina. najlepiej jest 5x to samo. jednak jak na koncu napisalem to przesada z takimi kolumnami ;]

Nie kupuj Kody.
Ja mam te z serii harmony, miało to grać super a tu średnich tonów mało,sub przeciąga bas do tego niska efektywność.Dużo kasy wydane a efektu nie ma ,no może wizualny bo są ładnie wykonane

funiax1 - dzieki.
To już mamy:
NIE
- VK
- Koda
TAK
- Tonsil Siesta

A co innego możnaby w podobnych kwotach? JBL?? WHARFEDALE?? PRISMy??

w zasadzie to najlepiej by bylo jakbys ich posluchal. teraz raczej nikt nie sluchal wszysstkich kin i nie powie ci ktore najlepiej brzmia...

Paweł. S. zaproponował budowę na tonsilu 15/40/5 i Vifie DX lub Xt 25 , Polecam DIY jak masz trochę kasy to na fronty i głośniki efektowe.

Powrót