Paweł S. różnice słychać - robiłem kilka porównań
dwie kolumny i przekaźnikiem zmieniałem zwrotnice (elementy identyczne tylko innego typu)
wnioski
cewki:
1) taśmowa
2) powietrzna grubym drutem
3) rdzeniowa gruby drut
4) powietrzna cienki drut
dwa przypadki - cewka szeregowo cewka równolegle
w przypadku cewki szeregowo - zasadnicza różnica między powietrzną a rdzeniową. Wiadomo powietrzna lepiej i to się spokojnie słyszy - rdzeniowa dźwięk ostrzejszy przy większych mocach powyżej 10W widać także różnice w charakterystyce zniekształceń widać, że pętla histerezy "działa". Powietrzna grubym drutem - i taśmowa - tu różnica minimalna - nawet bym powiedział z przewagą na korzyść "zwykłej" - inwestowanie w taśmowe moim zdaniem jest bezcelowe.
Cieńszy drut wpływa na pogorszenie dołu pasma ze względu na większą rezystancję i obniża SPL.
jak bym miał uszeregować od najlepszej do najgorszej to wyglądało by to tak
1) powietrzna gruby drut = taśmowa
2) powietrzna cienki drut
3) rdzeniowa
w przypadku cewki połączonej równolegle wszystko "bez zmian" poza tym że jeśli weźmiemy cewkę powietrzną nawiniętą cienkim drutem i uwzględnimy jej rezystancje na etapie projektowania to można ją postawić na równi z powietrzną nawiniętą grubym i taśmową - jedyne co robi to minimalnie zmniejsza dobroć filtracji co czasami poprawia dźwięk!
Rezystory
tu wszystko zależy od aplikacji - dla średniaka praktycznie bez znaczenia. Dla wysokiego da się wychwycić minimalne różnice w przypadku elementu szeregowego (nisko indukcyjny jest trochę lepszy) dla równoległego indukcyjność powoduje czasami minimalne podbicie końca pasma co subiektywnie może grać lepiej ale jakoś nie mogę tego w ślepym teście wyłapać
i wreszcie kondensatory
wiadomo elektrolit - zło konieczne ale da się go "ratować" jeśli musimy użyć dużej pojemności np 100u to można dać elektrolit i do niego równolegle mtk mkse mkp czy jakiś inny "suchy" kondensator - to zdecydowanie poprawia dźwięk.
Różnice między MKT MKSE MKP i innymi słychać ale za cholerę nie mogę nigdy stwierdzić który gra lepiej - jest minimalnie inaczej :razz:
Jeśli ktoś chce zrobić ciekawe porównania to proponuje prosty test
robimy dwie identyczne zwrotki co do wartości elementów ale z innymi częściami, następnie puszczamy pomiar speaker workshop jedna zwrotka potem druga - tylko żadnych zmian - nawet nie myślcie o muśnięciu mikrofonu albo dmuchnięciu na niego to samo tyczy się kolumny :lol: - a następnie wykonajcie odejmowanie sygnałów i zobaczcie co wyszło - to co zostanie to różnice między tymi zwrotkami

Pozostaje jeszcze pomiar zniekształceń itp.