• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy watro regenerować Tonisl GDN 20/30 8 Ohm?

Reakcji
15
Czy watro regenerować Tonisl GDN 20/30 8 Ohm? Kuzynka ma plastikowe samograje do kompa a chciał bym jej taka pierdziawkę, psełdo suba na tym zrobic do tych plastikowych samograji. Ma 2 zalegające w piwnicy takie głosniki zgregenerował bym je kosz to 20zł razem i zrobił wzmaka na TDA 1554 i filtr pasyny tak jak jest na www.mdcs.prv.pl (projekt suba na jednym LW800) tam jest cały wzmacniacz z filtem narysowany i opisany. A zasilacz (trafo i kondensatory i mostek to mam). Tylko jaką bym musiał obudowę dla dwóch zrobić bo nie znalazłem nigdzie parametrów głosnika? A dodam ze kasy dużo w to nie włoże bo to do plastikowców i dla kuzynki a nie dla mnie. ;)

moim zdaniem to chyba nie. STX 22-120 nkosztuje 35 zł + koszta przesyłki, chyba, że masz tanie części. przejdź siepo sklepach i zobacz ile kosztują nowe. i czy się regeneracja oplaca

nie oplaca sie regenerowac.
I nie rob wzmaka na TDA1554 bo to samochodowy scalak i beznadziejnie sie sprawuje przy zasilaniu z trafa. Minimum to TDA2050 czy 2052.

no i zregenerowalem kosztowalo mnie to 2 dni roboty i 25 zł a gra zajebiscie, znaczy kuzynce to aż nadmiar i jakosc basu do plastikowych samograji

a ja uzazam że zdecydowanie nie.
te tonsile to juz przezytek. tak 20/80/2 to dobry głośnik ale nikt mi nie wmówi że 20/30 do czegokolwiek się nadaje. (wiem bo mam) mtara technologia - membrana mięka jak szmata malutkie X-max niebezpiecznie małe X-dem brak wytrzymalości mocowej (w 15L przy 35watach cewka wali o nabiegunnik) a co do jakości dźwieku to się nie wypowiem bo jakość to niewystępujące zjawisko. te głośniki były projektowane w czasach słabych wzmacniaczy więc postawiono na wysoki SPL (żeby cokolwiek było słychać) kosztem reszty parametrów (zejścia wytrzymałości mocowej Xmax itp)

Ja również uważam że Tonsile po regeneracji są lepsze od STX'a. Ja zregenerowałem GDN16/15 8OHM i gra świetnie... Napewno lepiej od innych głośników - podróbek.
Pozdro!

Ja uważam że regenaeracja to zawracanie głowy. Zregenerowalem ostatnio taki sam głośnik i... okazało się, że to jedna wielka kupa - to technologia minionej epoki. Lepiej troche dozbierac i kupic pożądny glośnik (oczywwiście w rozsądnej cenie tmv, tonsil, stx ostatecznie). Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam

Ja myślę,iż regeneracja ma sens wtedy,gdy po jej dokonaniu możemy sprawdzić parametry
T-S głośnika,a wiadomo ,że nie jest to takie łatwe w warunkach amatorskich więc lepiej kupić nowy głośnik

Jeśli wymieni się samo zawieszenie górne to nie widze powodu dla których głośnik miałby źle grać. Fabrycznie podane paremetry to tylko średnia uzyskiwana w produkcji, a faktycznie poszczególne głośniki róznią sie miedzy sobą. Jeśli ktoś wepchnie membrane alpierda na gumie, zamiast oryginalnej celulozy na piance to niech się nie dziwi że mu źle gra.

Powrót