• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy zwrotnica może być blisko głośnika??

Reakcji
0
Witam.

Zastanawiam się gdzie zamieścić zwrotnice w kolumnie podłogowej 3D. I mam teraz pytanie: Czy zwotrnica taka może być umieszczona przy głośniku niskotonowym ? jeśli nie bardzo, to jakie są tego skutki ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

moze byc blisko glosnika. Zazwyczaj umieszcza sie ja tam gdzie ja latwo przykrecic. Wiec albo na terminalu przylaczeniowym albo montuje sie na tylnej sciance przez otwor pod glosnik.

niby się nie powonno ale tak się robi - generalnie zmiany indukcyjności cewek są ponijalne - więcej wnoszą śruby którymi przykręcasz zwrotke niz sam głośnik :)

Witam,
Jednak warto wziąć pod uwagę pewne odległości, biorąc pod uwagę położenie indukcyjności względem siebie wewnątrz obudowy, maksymalnie jak to możliwe.
Pozdrawiam, Piotr01

Powrót