• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

czym projektowac 3D?

Reakcji
0
Mam pytanie

Otóż w jakim programie 3D można najlepiej zaprojektowac głośnik pod względem wizualnym??
Tzn zobaczę jak wygląda zanim zaczne robic?

Mam wrażenie że chcesz projektować kolumny,monitory a nie głośnik, jeśli się mylę to wyjaśnij co to ma być.

Przylacze sie do pytania alexraca...no wlasnie,w jakim programie?

jezeli ma to byc czysto wizualnie to najlepszy bedzie 3d studio lub pokrewne.
jak chcesz przygotowac do produkcji lub przygotowac go pod wzgledem wymiarow to tylko CADowskie programy
ja polece solid worksa
moze byc tez catia, inventor lub inne darmowe programy

Bardzo prosty w obsludze MilkShape :P.. robilem kiedys w nim modele do gierki 3d hehe, zawiera bardzo proste i intuicyjne funkcje.

Najlepsze tutaj będą wszelkie parametryczne systemy CAD 3D jak wcześniej wspomniany SolidWorks, Autodesk Inventor i inne. Zrobienie w nich takiego złożenia:

to kwestia kilkunastu minut, w dodatku w każdej chwili można zmienić dowolny wymiar i przebudować całe złożenie, do tego w edytorze równań możemy na bieżąco kontrolować np. objętość netto, jeśli napiszemy na nią wzór. Niestety nie znam żadnego darmowego systemu CAD 3D. Pozostaje soft używany to tworzenia grafiki do gier, do celów takich jak wizualizacja kilku koncepcji rozmieszczenia przetworników itd. powinno wystaczyć. Darmowy jest np. blender, który jednak nie jest zbyt prosty w obsłudze. Jest jeszcze, już wprawdzie nierozwijany gmax, który jest praktycznie pełną wersją 3dstudio beż możliwości renderowania, do wspomnianych zastosowań powinien wystarczyć.

Żeby nie zakładać nowego tematu,doszedłem do tego momentu w SketchUp-ie i może mi ktoś poradzi jak w nim rysować kulę ale tak łopatologicznie.

Chodzi mi o nakładkę przeciwpyłową i membranę wysokotonówki.
Z góry dziękuję

otóż kulę w SketchUpie kolego robisz tak:

rysujesz okrąg o promieniu "r" w płaszczyźnie np "x". w płaszczyśnie "z" rysujesz okrąg o promieniu "r" do niego prostopadły, centralnie nad nim. Odpalasz narzędzie "Follow me" tudzież "wyciągnij wzdłuż", klikasz na okręgu z płaszyzny "z" i kursorem jedziesz wokół okręgu na płaszczyźnie "x".

i kula, jak ta lala

a w tym programie niema funkcji obroc?
rysujesz kolo i niech sie obraca wzdloz osi lezacej na plaszczyznie rysunku

Niestety nie ma takiej funkcji.
To najbardziej intuicyjny program jakiego w życiu używałem, jest całkowicie darmowy ( produkt Google'i ) a zainstalowany zajmuje koło 60 mb i bez problemu działa na wolnych komputerach - można mu więc wybaczyć brak rozbudowanych funkcji :-)

konradzik88 napisał:
wiem ze dla studentow darmowy jest archicad
jaki jest darmowy to zalezy od uczelni. jedne maja licencje na jeden program inne na wiele lub inny program...
mnie wkurza to ze w stanach jest studencka wersja solid worksa ($99) a w europie nic o tym nie wiedza :evil:

Pawel S. napisał:
konradzik88 napisał:
wiem ze dla studentow darmowy jest archicad
jaki jest darmowy to zalezy od uczelni. jedne maja licencje na jeden program inne na wiele lub inny program...
mnie wkurza to ze w stanach jest studencka wersja solid worksa ($99) a w europie nic o tym nie wiedza :evil:

ja mam w pracy oryginalnego solidworksa 2009 ,autocada 2010 i można szaleć :)

Powrót