• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czym się różni wzmacniacz samochodowy od zwykłego?

• Autor wątku Autor wątku paro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Czym się różni wzmacniacz samochodowy od zwykłego? Moge sobie kupić wzmacniacz samochodowy i postawic go na biórku :D? Napiszcie mi cos na ten temat bo kompletnie nie mam pojecia, jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że samochodowy moze nie miec możliwości podłączenia do 220V... :) Jezeli wiecie i znacie różnice napiszcie. Chcialbym kupic tube i 2 glosniki no i do tego wzmacniacz zmieszcze sie do 500 zł ?

zajebiscie nie wiedzialem... dalej nie wiem, sam pewnie nie wiesz a jak nie wiesz to nie pisz. Pozdro

To jak z tym prądem ?

w samochodowych stawia sie na niezawodnosc i ekonomicznosc kosztem jakosci. jezeli masz mozliwosc wyboru to wez jednak domowy. sam mam w domu tymczasowo samochodowke i naprawde sie niespisuje. no i te klopoty z zasilaniem....:/

Ok dzieki za odpowiedz. Widzialem ze tansze sa samochodowe no ale pewnie tak jak piszesz sa tez gorsze. Poszukam poczytam moze bede cos wiecej wiedzial.

We wzmacniaczu, najdrozszym elementem jest zasilacz, a dokladnie transformator. Wzmacniacze samochodowe nie posiadaja transformatora i z tad ta roznica w cenie.

Samochodowy jest do samochodu
Domowy jest do domu...
popieram, o to właśnie chodzi...
czemu chcesz użyć samochodówki w domu ?
bo tańsza ?
a zasilacz do jej zasilania wziąłeś pod uwage ?
Chcialbym kupic tube i 2 glosniki no i do tego wzmacniacz zmieszcze sie do 500 zł ?
mam nadzieje że nie będziesz bral "tuby" do domu bo to straszna padaka będzie i 500zl wywalone w błoto...

Kubski napisał:
We wzmacniaczu, najdrozszym elementem jest zasilacz, a dokladnie transformator. Wzmacniacze samochodowe nie posiadaja transformatora i z tad ta roznica w cenie.

We wzmacniaczach samochodowych dużej mocy stosuje sie przetwornice napięcia, które ze względu na konieczność zastosowania trazystorów dużej mocy, trafa i pojemnośći filtrujących też nie należą do najtańszych.

Panowie, wzmacniacze samochodowe są z reguły tańsze bo ich produkcja jest prostsza.
Obudowe takiego wzmaka tnie sie od metra (to długie profile aluminiowe) pozostaje tylko przykryć od góry elektronikę i przykręcić kawałeczki blaszki po bokach.
Oczywiście obudowa wzmaka domowego jest nieporównywalnie bardziej skomplikowana. W odróznieniu od samochodowego nie jest wykorzystywana jako radiator (zazwyczaj). A elektronika w samochodowym jest zawsze robiona na jednym pcb, bez połączeń kablami - znowu w odróżnieniu od domowych zbdowanych z kilku płytek łaczonych kablami. Nie wierze ze roznica cen wynika z trafa. w chinach pewnie sprzedaja je na kilogramy. W samochodowym mamy ciut drozsze kondy do pracy w wysokich czestotliwosciach, a domowym sa zwykłe ale znacznie wiekszej pojemności.
Odólnie wychodzi podobnie a głowne róznice wymieniłem na początku.
pozdrawiam
PS
ale przede wszystkim róznią sie napieciem zasilania :-)

Różnica jest w zasialaniu wzmaka, samochodowy ma przetwornice impulsową a domowe mają zazwyczaj trafo sieciowe, zazwyczaj bo spotyka się też zasilanie impulsowe, częsciej w estradowym sprzęcie. W samochodzie głównym problemem jest napięcie zasilania, z 14,4V nie wyciągniemy więcej niż 20W/4R w mostku. Do wyższych mocy stosuje się przetwornice podnoszącą napięcie.

Powrót