• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czym wytłumić plastikową kolumnę z bassreflex'em?

• Autor wątku Autor wątku menzo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam, to mój pierwszy temat w którym chciałbym się dowiedzieć gdzie można nabyć tanie waty, filce czy co mi polecicie do wytłumienia kolumn.

Te kolumienki:

P080212_1935.jpgP080212_1937.jpgP080212_1936.jpgP080212_1936[01].jpg

bardzo ładnie grają z jednym wyjątkiem... Mają zbyt polastikowy bass.
Głośniki dawałem do innej budy i bardzo ładnie grały (buda zamknięta) i miały wręcz potężny bass! i chę uzyskać podobny efekt w tych kolumienkach w których są (oryginalne), żeby bass miał swoją dynamikę, której głośnikom akurat nie brakuje.

(Głośniki są produkcji rosyjskiej :D bo cos po rosyjsku czy ukraińsku na ich magnesach pisze ale co do ich brzmienia nie mam zastrzeżeń :P)

Proszę o podanie czegoś do max. 20zł bardzo dostępnego bo w moim mieśie (Ustrzyki Dolne) nie ma zbyt dużego wyboru w sprawach audio...

Proszę o szybkie odpowiedzi :drool:

To sa chinskie glosniki, bardzo stare ale porzadne dosc. Sprobuj kupic maty wytlumiajace z filcem. Jak nie bedzie filcu to mozna dac zwykle maty dekarskie na wew scianki obudowy i dopiero pozniej na maty przyklejac filc lub gabke. Mozna tez zatkac tunele basrefleks, ale wtedy trzeba wiecej tlumic w srodku.
Kiedys mialem te glosniki i zostaly mi tylko po nich wewnetrzne wzmacniacze. Trudno sie rozkreca, trzeba miec bardzo dlugi srubokret :)

A poza tym to napisales post nie w tym dziale co trzeba. Zanim cokolwiek napiszesz, to zapoznaj sie z regulaminem.

To nie takie proste. Nie wiadomo jak mocno nagrzewa sie elektronika w srodku, napchanie waty do oporu wcale nie musi dac poprawy.

Mój brat ma takie głośniki od 94 czy 95r, pod marką Primax (ta od skanerów). Używa ich do tej pory. W środku jak rozkręcałem to był kawałek watoliny 10x20cm.

U mnie jest taki kawałeczek watolinki ale tylko w lewej kolumnie (bez rególacji tonów) a w drógiej nie wiedzieć czemu niema :(

---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post o 12:17 ----------

napchasz watę, zmniejszysz poziom wypromieniowanego basu. Może w tonie zmieni to coś, ale w poziomie na pewno.

Czyli trochę zlikwiduję plastikowy bass? bo membrana głośnika sie prawie nie ruza jak daje na połowe głośności już sie głośno bardzo robi,kolumienka z boków wibruje i tym samym to ogranicza ruch membrany głośnika :( , jak mówiłem, te głośniki wraz z ich elektroniką były w innej obudowie (w pełni szczelnie zamkniętej z płyty wiórowej o gróbości oile sie nie myle 1.6cm), kolumny miały wymiary: głębokość. 14cm, wys. 26cm, szerokość. 16cm, kolumna w środku była wyłożona jakby skrawkami jakichś nici zlepionych w kupe na każdej ściance, głośniki od małej głośności na niskich tonach wyraźnie wibrowały, na połowie głośności było widać jak chodzi membrana jak w moim subwooferze więc to napewno ten plastik ogranicza jej ruch :/ .

---------- Post dodany o 12:28 ---------- Poprzedni post o 12:25 ----------

To nie takie proste. Nie wiadomo jak mocno nagrzewa sie elektronika w srodku, napchanie waty do oporu wcale nie musi dac poprawy.

Elektronika raczej nie osiąga zbyt wysokich temperatur, głośnik po całym dniu grania z tyłu jest lekko ciepły a wszędzie indziej jest tak zimny jak drógi w którym elektroniki nie ma więc dużego problemu nie ma.

Czym można zatkać bassreflexy?

Nie które takie głośniczki mają końcówkę mocy z radiatorem umieszczoną na wprost wlotu bass reflex w celu
wykorzystania przepływu powietrza w br do chłodzenia (oszczędność na blaszce na radiator).

Nie które takie głośniczki mają końcówkę mocy z radiatorem umieszczoną na wprost wlotu bass reflex w celu
wykorzystania przepływu powietrza w br do chłodzenia (oszczędność na blaszce na radiator).

Tam w środku nie ma rzadnego radiatora (jest taka mała tycia blaszka o 2ch końcach o wielkości może 1 cm bdzie miała taka cieniusienka jest palcem ją gnę) więc proszę o odpowiedź czym można go zatkać?

Wyklej to matą wygłuszającą z filcem, lub matą dekarską - usztywni to plastik, nie będzie rezonansował, więc będzie lepiej. A do środka napchaj materiałów tłumiących i będzie :)

Widzę że Pogromca Mitów mnie już uprzedził - ale dobrze twierdzi.

Łatwo powiedzieć i zrobić ale trudniej dostać. Powiedzcie, w jakich sklepach mogę to nabyć? jakimś z narzędziami? Czy coś w tym stylu przynajmniej?

Mata głusząca z filcem nie była by najleprza jeśli chodzi o cenę i jej "robotę"? dokładnie to ją gdzie dostać można? nie chodzi mi o strony internetowe tylko o sklepy. U Tapicera ją dostanę?

---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:26 ----------

a czy matą dekarską osiągnę coś w stylu wygłuszenia echa czy coś takiego? jakiej to jest grubości i w jakiej cenie jest za np. metr kwadratowy albo rolkę o dł. np. 2metry?

Powrót