• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czym zastapic te drogie kondensatory do car-audio...?

Reakcji
0
Witam

Nosze się z zamiarem kupna kondenstarora do audio w samochodzie, ale ich cena nawet z Alpharda jest jka dla mnie na taka rzecz dosc droga, bo ponad 200zl.
A widzialem w sklepie elektronicznym takie kondensatory elektrolityczne o pojemnosci nawet 0,2F i napieciu 15VDC w cenie 8zl sztuka. Mozna by polaczyc kilka sztuk rownolegle i uzyskac odpowienia pojemnosc, tylko napiecie 15V czy wystarczy takie napiecie bo w samochodzie sprawdzalem jest kziazkowo max 14,4V ??? Druga sprawa ma się z ich rezystancja wewnatrzna...wiem powinna byc jak najnizsza, bo wtedy bedzie kondensator szybko się ladowac i rozladowywac... ale czy mozna by go zastapic wyzej opisanym sposobem...???

Albo czy niedalo by się kupic kilka sztuk tych do pracy impulsowej LOW ESR 105stC...?

pozdr

Tak powaznie to drugi akumulator jest bardzo dobrym wyjsciem z twojej sytuacji. Zelowy lekko uzywany nie bedzie zbyt drogi.
Kondensator do car audio jest specjalnego wykonania i moze pracowac z bardzo duzymi pradami. Zlozenie tak duzej pojemnosci z malych kondensatorow jest nierealne.
Napisz jakiej mocy masz wzmak i jak dlugie przewody. Moze nie jest ci potrzebny kondensator.

a ja powiem tak naladowalem kiedys kondenstor Heixa i zwarlem koncowki gwozdziem.gwozdz sie lekko przyspawl do zaciskow. a akumlator to calkiem niezly pomysl jesli nie masz kasy na kondensator

Moj wzmacniacz posiada moc 140Wrms i 200max, dlugosc przewodow zasilajacych to ok 4- 4,5 m przekroj 6 mm2.

pozdr

mozesz sobie zrobić spawarke w samochodzie jesli zamotujesz samodzielnie kondensator bez elektoniki :)
czyli zgadzam sie z przedmówcą.. chociaż z tym Helixem to przesadził bo szkoda konda..

[ Dodano: 2005-03-13, 22:51 ]
odpowiedziałeś jak ja pisałem posta..

po co Ci kondensator w takim przypadku?
wazniejszy jest gruby pradowy i masowy kabel i dobry aku, na 180w rms nic sie złego nie powinno dziać.. co Cię skłania do kupienia konda?
cos sie dzieje złego?

[ Dodano: 2005-03-13, 22:53 ]
sory.. masz 140w rms więc tym bardziej ok.

W pewnej ksiazce czytalem ze kondensatory stosowane sa juz przy mocach max rzedu 200...250W wg zasady ze na kazdy 1kW mocy jest 1F itd dla wiekszych i mniejszych mocy tzn dla 250W 0,25F - bo juz wtedy moze wystapic zjawisko przygasania swiatel.

Dodam jeszcze ze majac u siebie w Felici 1,3, gdzie alternator ma wydajnosc 55A na biegu jalowym przyzalaczonych swiatlach wieczorem na garazu widac jak delikatnie ich swiatlo maleje w momencie udezenia basu. tak jest dla jednego TDA7294...

pozdr

kolega ma wzmak w aucie 600W RMS monoblock JBL'a i tu jest kondensator niezbedny nie mowie o grubych kablach i dobrym akumlatorze
Kondensator Lanzar 1.2 F
Kable 20 mm2
Akumlator CENTRA FUTURE

zastosuj najtańszy kondesator z elektronika bo kazdy pomoze na takie małe objawy niewydolnosci prądowej.
jesli chodzi o kombinacje ze zwykłymi kondensatorami to odradzam.
pozdrawiam,
magik.

tylko zapoznaj sie z instrukcja bo mozesz w szpitalu wyladowac !! znam taki przypadek .... kondensator mial elektronike i co z tego nie mial zabezpieczenia jakiegos tam i koles teraz ma pelno szram na twarzy bo wybuchl i mu twarz pocharatalo !! OSTRZEGAM

wisnia ma racje z kondenstorem w autku nei ma zartow poza tym w tej sytluacji nie ma potrzeby go stosowac

Ja mam 2x160RMS i czasami przy duzej glosnosci bass "ucieka" ale u Ciebie powinno byc ok. Jezeli bys kupowal konda pamietaj ze zanim podlaczysz do instalacji naladuj go.

Kondensator do CA to nie tylko sam kondensator a także elektronika sterująca jego ładowaniem i rozładowywaniem. W skrócie nie rób tego w domu.

tylko nalezy pamietać że do zamych kondensatoróww (bez elektroniki) trzeba stosowac odpowiednie sposoby ładowania i rozładowywania , bo inaczej grozi to wybuchem...

Tak wogóle to i tak troche zamała moc aby ten kond był taki niezbędny...

To ze swiatla przygasaja przy glosnym graniu to o niczym nie swiadczy. Wazne zeby napiecie nie spadalo przy wzmaku. Na siadanie napiecia na samym akumulatorze kondensator nie wiele poradzi.
Przy mocy 140W nie ma po co dawac kondensatora.

To że światła przygasają może świadczyć o złym ładowaniu, sprawdź szczotki w alternatorze, a zamiast tego kondensatora daj akumulator żelowy.

Ja bym powiedział, że są spadki napięcia - to przygasa - daj gróbsze kabelki zasilające.

Witam

Wroce jeszcz edo tematu.
Sytuacja sie zmienila, poniewaz posiadam teraz nowy wzmacnaicz o mocy ciaglej 2x200W czyli 400WRMS. przy pewnym poziomie glosnisci slychac jak bas "ucieka" gdzies. Mierzylem spadek napiecia na zaciskach zasilajacych wzmacniacz i wynosilo ono ok 0,7V. Swiatlo juz dosc wyraznie przygasają. Wzmacnaicz to mac audio mp4000, przewody przekroj 12mm2 o dlugosci 4metrow. Co teraz z tym poradzic?

Powrót