• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czyszczenie płytek po lutowaniu w wanience ultradźwiękowej.

Reakcji
100
Witam. Posiadam wanienkę ultradźwiękową i mam pytanie, czy ktoś bawił się w czyszczenie płytek po lutowaniu (kalafonia itp.) poprzez wanienkę z IPA? Nie zaszkodzi elementom? Ręczne czyszczenie trochę trwa, większej ilości płytek :)

Pozdrawiam

Witaj!
Ta metoda to profesjonalne czyścienie plytek pcb.
U mnie w pracy w myjce ultradzwiękowej regularnie są czyszczone plytki po lutowaniu.
Są części elektroniczne, których nie powinno się myć w myjce np. przyciski typu reset, głośniczki, buzzery, wyświetlacze LCD itp.

Witam. Jestem po pierwszych testach. Pozytywnie.

1 plytka ips cfp - kalafonia na plytce, nic nie drapalem,sesja 3min i plytka czysciutka.

2 - plytka wieksza, lutowana smd i tht. Smd topinikiem do bga takim lepszym rowniez po 3min sesji czysciutka.

Myjke mam AEG za 100zl z allegro do tego plyn IPA. Jedyny minus myjki taki,ze jest mala i większe plytki nie wejda:(

To jak już jesteśmy w temacie czyszczeń płytek to ja mam inne pytanie. Czym czyścicie PCB po kiepskim termotransferze?

Bo zabawa z gąbką do garów mi się trochę przejadła. Toner nie schodzi łatwo. Słyszałem że zmywaczem do paznokci...,ale z moim też jakoś nie jest to proste.

Zmywaczem do paznokci nie, bo często jeszcze bardziej rozmazuje toner i potem PCB wygląda niezbyt fajnie.
Nitro radzi sobie całkiem ok.

Żeby tylko nikomu nie przyszło po tym myć nitrem czy innym rozpuchem do farb PCB z elementami, bo niszczy niektóre tworzywa (doświadczyłem, nie polecam).

Ostatnia edycja:
Acetonem, tylko musisz uważać, żeby przy zmywaniu nie "przesycić" ściereczki z acetonem tonerem, bo wtedy może się rozmazać na pcb i już tego raczej łatwo nie wyczyścisz

Powrót