• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dac cs8416+ak4396

Nie tak.
Potrzebujesz dwu transformatorów (dajesz napięcie AC)
Jeden ok. 9V pojedyncze (do zasilania części cyfrowej) i drugi +/-12V do 15V (do części analogowej) . Może być jedno trafo z podwójnym uzwojeniem.

Możesz zasilić już gotowymi DC o napięciach nieco wyższych, ale to trzeba byłoby się trochę wgłębić mocniej. Bo zasadniczo masz już zasilacz na pcb i trzeba byłoby go pominąć. I ma to sens, gdybyś chciał budować zasilacz lepszej jakości. Podstawowe zasilanie to AC9-12 i AC +/-12.

Jeden ok. 9V pojedyncze (do zasilania części cyfrowej) i drugi +/-12V do 15V (do części analogowej) . Może być jedno trafo z podwójnym uzwojeniem.
dzięki za odpowiedz , i proszę o podpowiedz łopatologiczną jaki toroid zamówić żeby wykorzystać te mostki na pcb , np. wszystko 14v /na pcb pisze pojedyncze 9 do 15 i drugie 13 do 15 /

na podstawie zdjęć chińskiego trafa które wysłałem toroidy zaproponowali :
Transformator TS 30VA PRI:230V SEC:
Sec I: 2x9V (0,8A)
Sec II: 2x15V (0,5A)
a więc trochę inaczej niż w postach wyżej , poniżej zdjęcia , możecie powiedzieć jak ma być ?

Ostatnia edycja:
Transformator TS 30VA PRI:230V SEC:
Sec I: 2x9V (0,8A)
Sec II: 2x15V (0,5A)
Też będzie działać

znalazłem kolejne zdjęcia

- - - - - aktualizacja - - - - -

tutaj jest dobrze pokazane

na mój nie elektroniczny rozum podłączone są żółty , brązowy i biały , niebieski nie , czyli jednak 2x15 i 1x9

Ostatnia edycja:
dzisiaj przyszedł toroid

7333badb19fb1a57c9b59edbb465b5c1_1516055055.jpg
[/url][/IMG]

Tak sie sklada ze mam tego daca z takim chinskim trafkiem. Chinskie Rcore jest cichutkie (a jakze inaczej :D ).
Mam tez z dawnych zapasow 60VA trafka z telto, slychac je z odleglosci 2m :(

Dac jest ten sam co w EMU204, ktora uzywam do pomiarkow, nie gra to zle.

Pozdr

Powrót