• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dac - problem - stuki w kolumnach

Dac to Dac czego więcej tu potrzeba ?? działać działa i na pewno jest dużo dużo lepszy od tych standardowych w odtwarzaczach CD i dużo lepszy pewnie od kart dźwiękowych w komputerach... W końcu to chyba najwięcej maja do powiedzenia same kostki które tu użyte są dość dobre czy się mylę??

no i jak z tymi wartościami ??

A wiec powiedz jakie przeróbki w tym DAC-u dokonałeś?? I w takim razie jaki DAC proponujesz?? Wymagania to wejście coaxial i usb, optical nie potrzebuje ale jak będzie to ok, dość mała płytka i cena w granicach rozsądku czyli max pewnie ok 300zl

Wartości zostaw jakie są możesz je jeszcze zmniejszyć (zwiększenie spowoduję tylko zwiększenie szumu).
daniel69 napisał:
no i zastanawiam się czy na wejściu zostawić 22k czy coś większego jak np 47k??
Możesz zwiększyć bo wspólnie z kondensatorem 2u2 tworzy się filtr dolnoprzepustowy.
Przy 22k f - 3dB to 3.2Hz a przy 47k 1.5Hz :)
daniel69 napisał:
o jakim trafku mówisz?? to jakieś spore zmiany ?? gdzie mogę go kupić??
Transformator separujący spdif - odizolował by komputer od DAC-a. Żeby go zamontować pewnie trzeba by pociąć ścieżki.
Były w AVT. Można też użyć transformatora od LAN z padniętej płyty głównej (sprawdzone).

ok zajmę się przeróbkami i dam znać co i jak, jeszcze jakieś sugestie??

a filtr górnoprzepustowy chyba skoro niskie częstotliwości ulegają osłabieniu... :D

jak możesz to podeślij link do trafka bo nie mogę znaleźć... oferma ze mnie...

[ Dodano: 2010-07-22, 21:40 ]
znalazłem takie trafo ale skąd mam wiedzieć czy się nada??

czy uzwojenia z obu stron muszą być takie same??

Takie pytanie , o ile separacja to bardzo dobry pomysł to jak ten transformator przenosi 'kwadratowe' zera i jedynki ?, no chyba że układom dalej nie szkodzą zniekształcone sygnały.

daniel69 napisał:
a filtr górnoprzepustowy chyba skoro niskie częstotliwości ulegają osłabieniu... :D
Głupotę strzeliłem :)
daniel69 napisał:
Chyba ten.
http://sklep.avt.pl/p/pl/41987/transformator+impulsowy.html
Tego nie wiem :) Gdzie znalazłeś ?
Profesjonalista napisał:
Takie pytanie , o ile separacja to bardzo dobry pomysł to jak ten transformator przenosi 'kwadratowe' zera i jedynki ?, no chyba że układom dalej nie szkodzą zniekształcone sygnały.
Normalnie :)

[ Dodano: 2010-07-23, 13:11 ]
daniel69 napisał:
Głupotę strzeliłem :)
daniel69 napisał:
Chyba ten.
http://sklep.avt.pl/p/pl/41987/transformator+impulsowy.html
Tego nie wiem :) Gdzie znalazłeś ?
Profesjonalista napisał:
Normalnie :)

a wracajac do tematu stuków. Napiecie stale pojawia sie tylko po zapauzowaniu piosenki w WMP. w kazdy inny sposob go nie ma jak juz mowilem. Napiecie stale na wyjsciu jest rozne, w zaleznosci od momentu w jakim piosenke zastopuje. Czy DC Servo tutaj cos da??

Czyli wygląda na to że miałem rację co do przyczyny. DC servo trochę skomplikuję całą sprawę. Mógł byś wykorzystać wy ERF Cs-a i zrobić mute na przekaźniku jak Ci bardzo zależy na pozbyciu się tych kondensatorów. Albo po prostu nie używaj pauzy w WM :)

witam
trochę się doszkalam, :P może mi ktoś powiedzieć jaki rodzaj filtra jest użyty na wyjściu mojego daca (dokładnie jaki bo na necie nie mogę znaleźć) Pytam bo chciałem by również ktoś mi wytłumaczył jak dobiera się jego elementy do wyznaczania częstotliwości... jakiś kalkulator czy coś??

Typ i charakterystykę określa producent DAC bo on ma czym pomierzyć i wie co do środka kostki wsadził :) Realizacja filtru to już inna bajka, przeważnie jest to tak zwany filtr z wielokrotnym sprzężeniem zwrotnym (MFB) bo jest tani i przy okazji zapewnia konwersie z sygnału zbalansowanego na "pojedynczy" :) Charakterystyka filtra to przeważnie gauss-a 3-4 rzędu -3db na 75kHz w twoim dac-u jest 3 rząd -3dB na 77Khz. Można użyć tablic lub kalkulatora np. FilterPro Texas I. można darmowo pobrać z ich strony:
http://focus.ti.com/docs/toolsw/folders/print/filterpro.html
trzeba się tylko zarejestrować :)

ok program ściągnąłem ale dojść do tego by w schemacie mieć taki filtr jak w tym dacu to już nie mogę... Jak by mi ktoś pomógł to już miałbym to co chce i mógłbym się dowiedzieć tego co potrzebuje...

Hym ja ma wersję 2.0 tą 3.0 dzisiaj ściągnąłem i faktycznie jakaś dziwaczna nie wiem czy da się pobrać wcześniejszą.

daniel69 skoro problem wystepuje tylko przy pauzie przy korzystanai ze zlacza USB, a na COAXIALU dziala poprawnie, to winy takiego a nie innego dzialania nie szukalbym w filtrze, czy tez w PCMie a bardziej po stronie ukladu CM102. Byc moze podczas pauzy komputer wysyla jakies dziwne informacje do CM102. Moze zamiast przestac wysylac informacje o sciezce audio, calym czasem przesyla dane o tym fragmencie na ktorym jest wlaczona pauza. To by tlumaczylo czemu pojawia sie skladowa stala na wyjsciu DACa. Trzeba by sprawdzic co sie dzieje na linii I2S podczas pauzy, tylko tu trzeba oscyloskop o pasmie 10 - 15 MHz.
Tez mam tego DACa i uklad z poczatku nie dzialal poprawnie przy komunikacji poprzez USB (stuki i straszny szum nalozony na cos co mialo byc muzyka). Okazalo sie ze wina byla po stronie mojego laptopa, a dokladniej windowsa (zainstalowany byl windows 7). Na innym komputerze z XPkiem uklad dzialal bez najmniejszych problemow. Po zmianie windowsa w laptopie na XP uklad ruszyl od kopa. Widac stery pod "7ke" nie sa dopracowane.
Sprawdz DACa na innym komputerze, moze masz podobny problem.
Co do samego filtru, to projektant tego DACa naprawde poszedl po kosztach. To co zastosowano to jest polaczenie konwertera I/V, wzmacniacza roznicowego i filtru dolnoprzepustowego MFB (PCM ma wyjscie pradowe, roznicowe). Nie mieszalbym zbytnio w tym filtrze.

m@rek napisał:
daniel69 skoro problem wystepuje tylko przy pauzie przy korzystanai ze zlacza USB, a na COAXIALU dziala poprawnie, to winy takiego a nie innego dzialania nie szukalbym w filtrze, czy tez w PCMie a bardziej po stronie ukladu CM102. Byc moze podczas pauzy komputer wysyla jakies dziwne informacje do CM102. Moze zamiast przestac wysylac informacje o sciezce audio, calym czasem przesyla dane o tym fragmencie na ktorym jest wlaczona pauza. To by tlumaczylo czemu pojawia sie skladowa stala na wyjsciu DACa. Trzeba by sprawdzic co sie dzieje na linii I2S podczas pauzy, tylko tu trzeba oscyloskop o pasmie 10 - 15 MHz.
Przeczytaj cały temat. Problem występuje tylko na pauzie w WM. Pisałem jaka może być przyczyna.
m@rek napisał:
Tez mam tego DACa i uklad z poczatku nie dzialal poprawnie przy komunikacji poprzez USB (stuki i straszny szum nalozony na cos co mialo byc muzyka). Okazalo sie ze wina byla po stronie mojego laptopa, a dokladniej windowsa (zainstalowany byl windows 7). Na innym komputerze z XPkiem uklad dzialal bez najmniejszych problemow. Po zmianie windowsa w laptopie na XP uklad ruszyl od kopa. Widac stery pod "7ke" nie sa dopracowane.
Niema żadnych specjalnych sterowników różnice mogą być w implementacji audio class w systemie.
m@rek napisał:
Co do samego filtru, to projektant tego DACa naprawde poszedl po kosztach. To co zastosowano to jest polaczenie konwertera I/V, wzmacniacza roznicowego i filtru dolnoprzepustowego MFB (PCM ma wyjscie pradowe, roznicowe). Nie mieszalbym zbytnio w tym filtrze.
konwerter I/V jest w DAC-u to tylko filtr i wzmacniacz różnicowy. To standardowe rozwiązanie z noty producenta.

daniel69 napisał:
ink który podałeś dalej odsyła i tak to texas a w końcu do wersji 3... :/
A ja nie mam instalki :sad:

Przyznaje sie, moj blad, a w zasadzie bledy. Raz ze nie przeczytalem dokladnie calego watku zanim zaczalem sie wypowiadac. Dwa nie przejzalem noty PCM1793. Zalozylem, ze 1793, tak jak pozostale uklady z rodziny (PCM1792, 94, 94a, 96, 98) ma wyjscie pradowe. Widac ze PCM pod tym wzgledem jest swoistym rodzynkiem :grin:
W ramach rechablitacji znalazlem w starych plikach instalke do poprzedniej wersji Filter Pro. Do sciagniecia pod tym adresem: http://wyslijto.pl/plik/lcy4epxkoo .

Mala sugestia odnosnie ukladu wzmacnaicza napaieciowego na OPA2604. Mozna spokojnie wywalic kondensator elektrolityczny z petli sprzezenia (zewrzec go). Skladowa stala i tak bedzie wycinana przez kondensator szeregowy.

dzięki za program ale w nim tez nie mogę stworzyć tego filtra użytego w tym pcm...

Różnicowy trzeba sobie zrobić samemu przez dorysowanie elementów na "+" opampa :)
Wybierasz:
Poles: 2
MFB S-E
Bessel (wtedy najlepszy był by 3 rząd) lub linear phase
f około 75Khz
Możesz też ustawić wzmocnienie w nocie TI zaleca x 1.81

Powrót