• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

D'Appolito na wstędze (2xMonacor SPH-170+Fountek NeoCD3.5H)

Reakcji
0
Witam,
czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakieś doświadczenia z konstrukcjami d'Appolito na głośnikach wstęgowych? Chodzi mi o przede wszystkim o to, na co zwrócić szczególna uwagę, żeby nie popełnić jakiegoś błędu przy konstruowaniu kolumn.
Założenia są następujące - póki co na sucho, bo głośniki jeszcze są w drodze:

Głośniki wysokotonowe: Fountek NeoCD3.5H
Głośniki niskośredniotonowe: Monacor SPH-170
zwrotnica: Butterworth 3 rzędu z podziałem na 2500Hz
obudowa: BR z obliczeń wychodzi około 100 litrów, wysokości ok 120cm, tak żeby wysokotonowy wypadł na wysokości moich uszu (jak siedzę oczywiście) ;)

Parametrów głośników nie podaję, bo to dopiero wyjdzie w pomiarach, ale póki co zasymulowałem w SW zwrotnicę na podstawie charakterystyk podanych przez producentów i wyszło mi coś takiego:

Fountek wg producenta:
[img=http://img706.imageshack.us/img706/6742/fountekorig.th.jpg]

Monacor wg producenta:
[img=http://img706.imageshack.us/img706/3449/monacororig.th.jpg]

Symulacja zwrotnicy i charakterystyka końcowa:

[img=http://img706.imageshack.us/img706/3269/zwrotnicat.th.jpg]
[img=http://img706.imageshack.us/img706/2331/zwrotnicachar.th.jpg]

Jak widać na sucho wszystko się ładnie zgrało :)
Czekam na opinie.

y, 100 litrow? tozto BSW 154II czy co :>

no i fotek nie widac...

tom3kk napisał:
y, 100 litrow? tozto BSW 154II czy co :>

no i fotek nie widac...

Nie widać, bo nie wiedziałem jak wkleić - linki generowane w imageshack nie berdzo działają, a zanim się zorientowałem, to minęło 15 minut i już nie było jak edytować...

Jeszcze raz z obrazkami:
Fountek:

Monacor:

Schemat zwrotnicy:

Wykres końcowy:

Uff! Teraz chyba dobrze...
Tylko czemu takie małe?

głosniki wstegowe rczej w konstukcjach 3 drożnych.Nie widziałem wstegi w układzie Apollito ale do Suwałk wszystko dociera z opóznieniem :mrgreen:

A co Ty chcesz na sucho symulowac nie maja pelnego przebiegu aplitudowo-fazowego ? Gdy pomierzysz oba glosniki w swojej obudowie wyjda zupelnie inne charakterystyki. Dopiero wtedy mozesz sie brac za symulowanie zwrotnicy. Na chwile obecna takie symulacje Ci nic nie dadza.

pharoh napisał:
A co Ty chcesz na sucho symulowac nie maja pelnego przebiegu aplitudowo-fazowego ? Gdy pomierzysz oba glosniki w swojej obudowie wyjda zupelnie inne charakterystyki. Dopiero wtedy mozesz sie brac za symulowanie zwrotnicy. Na chwile obecna takie symulacje Ci nic nie dadza.

O tym to ja wiem, to była tylko przymiarka - właściwa symulacja nastąpi po pomiarach - jak już pisałem, póki co jeszcze nie mam tych głośników.

zbyszek napisał:
głosniki wstegowe rczej w konstukcjach 3 drożnych.Nie widziałem wstegi w układzie Apollito ale do Suwałk wszystko dociera z opóznieniem :mrgreen:

Tak sobie pomyślałem, że kierunkowość wstęgi (szczególnie w pionie) powinna pozytywnie wpłynąć na zmniejszenie interferencji z głośnikami niskotonowymi w porównaniu np z kopułkami.

Wymiary orientacyjne kolumny mi wychodzą 124 x 27 x 46,5 cm
Hmm... policzyłem właśnie masę mojej konstrukcji i zakładając mdf grubości 2,5cm śsianki,
3cm przód, 6cm góra i 8cm dół, przy ciężarze własnym mdfu 760kg/m3 wychodzi mi co najmniej 46 kg!...
Cóż... z jednej strony to chyba dobrze, że takie masywne, ale z drugiej... musiałbym sobie załatwić chyba jakiegoś osiłka do pomocy...

Na pewno potrzebujesz az 90 litrow do tych glosnikow ?!?!?!!? Na ile ma byc strojenie BR, na 30 Hz ? Znacznie ponizej Fs ?

3cm przód, 6cm góra i 8cm dół
a w ogóle po co takie grube ścianki?
spokojnie wystarczą 2,5cm i podwójna na front + jakieś wzmocnienia.
I nie będziesz potrzebował Pudziana, żeby je ustawić.

pharoh napisał:
Na pewno potrzebujesz az 90 litrow do tych glosnikow ?!?!?!!? Na ile ma byc strojenie BR, na 30 Hz ? Znacznie ponizej Fs ?
Objętość wynika z wyliczeń, zarówno w WinISD, jak i ręcznych.
To są takie głośniki, które wymagają dużej objetosci, zresztą pod tym kątem je dobierałem - dzięki temu mogą być umieszczone wysoko, tak aby środek układu akustycznego wychodził na wysokości ok 90-9cm, a konstrukcja jest stabilna.
Strojenie wychodzi ok 34,5Hz, więc niby niewiele niżej w stosunku do rezonansu (38Kz), ale tak jak wspomniałem, to takie głośniki. Poniżej zamieszczam link do parametrów producentów:
http://www.monacor.pl/photos/glosniki/SPH-170.pdf
http://fountek.net/products/neocd3.5H.pdf
lklukasz napisał:
a w ogóle po co takie grube ścianki?
spokojnie wystarczą 2,5cm i podwójna na front + jakieś wzmocnienia.
Ścianki maja być 2,5cm, front 3cm, grubość cokołu dolnego i górnej ścianki wynika z założeń wizualnych - kolumny mają nawiązywać wyglądem do antycznego mebla, obok którego będą stały, więc stąd takie wymiary.

melisław napisał:
alanick, wpisałeś dane do WinISD i tyle ci wyskoczyło? (chodzi o objętość budy i strojenie)
Tak, i wynik w WinISD jest bardzo bliski wynikowi w SW i zgodny z obliczeniami, które wykonałem wg podręcznika Krajewskiego. Różnice są w pojedynczych litrach i ułamkach Hz.
Trzeba pamiętać, że to są 2 głośniki w jednej obudowie, więc litraż też podwójny. Ale ja własnie pod tym kątem tych głośników szukałem - żeby obudowa mogła być wysoka i pomimo tego stabilna.
Wysokotonowa wstęga też jest jest specjalnie dobrana - ten Fountek ma obudowe tubową i położenie membrany zbliżone do centrum akustycznego niskotonowców - co już na wstępie ogranicza ew. problemy z fazą.

No i wszystko jasne. alanick, to co wyskakuje na początku w WinISD to brednie. Zwykła kupa. Program dąży do maksymalnie liniowej charakterystyki nie patrząc na chociażby wytrzymałość mocową nie wspominając o innych czynnikach. To nie jest program który pokazuje rozwiązanie na tacy. Trzeba wysiłku i trochę wiedzy żeby z niego korzystać. Dopiero gdy uwzględnimy wszystkie ważne parametry wynik jest ok. A tak poza tym nie chce mi się tego wszystkiego dokładnie ci tłumaczyć i prowadzić za rączkę, poszukaj (nawet na tym forum) było niejednokrotnie mówione o tym. Również przeczytaj art na głównej.

40 litrów na oba to imo styka.

A miałeś tam wzory na wytrzymałość mocową?
alanick, nie mam weny prowadzić bezsensownej dyskusji. Zróbmy tak: ty poczytasz arty na stronie głównej o WinISD i poczytasz jak się korzysta z WinISD i wtedy albo przyznasz mi rację albo będzie pole do jakiejś sensownej polemiki. Narazie przypomina mi się taka mądra sentencja swego czasu często używana na tym forum mówiąca o tym gdzie to alanick bywałeś i co tam widziałeś, ale może jednak jej nie przytoczę...

melisław napisał:
A tak poza tym nie chce mi się tego wszystkiego dokładnie ci tłumaczyć i prowadzić za rączkę,
Nie wydaję Ci się, młody człowieku, że pozjadałeś wszystkie rozumy?
Te Twoje 40 litrów to jest poparte jakimiś obliczeniami, czy tak sobie z głowy strzeliłeś?
Widziałeś charakterystykę tych głośników w obudowie 40-litrowej? Z f3 na 50Hz? Wytrzymałość mocowa to nie wszystko, tym bardziej, że WinISD ją liczy prawdopodobnie błędnie. Chyba że podzielisz się ze mną swoją akademicką wiedzą na temat obliczania wytrzymałości mocowej i innych pozostałych parametrów i łaskawie "poprowadzisz za rączkę". Ale proszę o matematyczne wzory, a nie o "wydaje mi się"

alanick napisał:
Te Twoje 40 litrów to jest poparte jakimiś obliczeniami, czy tak sobie z głowy strzeliłeś?
Strzeliłem :) Jednak mam wrażenie że mój strzał jest lepszy niż twoje symulację.

alanick napisał:
Nie wydaję Ci się, młody człowieku, że pozjadałeś wszystkie rozumy?
Nie. Po prostu przeczytałem arty na głównej :D

Dobra, żarty żartami ale przyznam się że nie miałem tych głośników, nie symulowałem ich itp. Ale z doświadczenia wiem że 17cm w 45 litrach to przesada. Do takiej objętości montuje się 10-12 cali.

Jeszcze jedno pytanko, słuchałeś tych głośników w obudowach o tej objętości?

alanick, nie mam zamiaru pokazać ci jaki to ja super fajny jestem (od tego mam dziewczynę ;) ) po prostu próbuje uniknąć tematu "Czym wypełnić 50 litrów w obudowie"
Złóż te obudowy, posłuchaj, przekonaj się sam co wyjdzie. Jak będzie ok dla ciebie to super :) Chociaż szczerze wątpię żeby było ok...

Powrót