Dobrze.
To ja teraz trochę się wyżalę.
Rejestrując się na tym forum sądziłem, że spotkam się z odzewem osób, które skonstruowawszy już ileś tam zestawów, potrafią kompetentnie i
merytorycznie dyskutować nad problemem. Ale po kolei:
1. Jak możecie przeczytać w pierwszym poście, interesowało mnie Wasze zdanie na temat stosowania wstęg w układach d'Appolito, a nie Wasze zdanie na temat wielkości mojej obudowy.
2. Zamiast tego otrzymałem klika wręcz obraźliwych postów, szczególnie ze strony niejakiego
mielisława dotyczących wielkości obudowy - przy czym w żadnym z tych postów nie było
ani jednego konkretu, dlaczegóż to taka obudowa jest zła. Przez konkret rozumiem wykazanie, że np jakiś wyliczony wskaźnik nie mieści się w normach i będzie powodował to czy tamto. Powtarzam, ani jednego.
3. Moja próba pokazania mielisławowi, że też kiedyś był poczatkujący i zadawał naiwne pytania na forum - a ja chyba naiwnych nie zadaję (?), spotkała się z peerelowsko-cenzorskim zamknięciem mi ust poprzez zamknięcie wątku przez Cenzora-Modera cursora, argumentującego, że robię śmietnik z forum (?!). Co w takim razie robią dyskutanci, którzy zaśmiecają mi wątek nic nie wnoszącymi uwagami nie na temat? Nabijają sobie liczniki postów?
To tyle odnośnie traktowania forumowiczów.
A teraz merytorycznie:
1. Przymierzając się do konstruowania zestawu, stawiam sobie pewne założenia, które docelowy zestaw ma odzwierciedlać. Tak więc moje założenia są takie:
- ponieważ jest to układ symetryczny MTM, więc środek akustyczny powinien być na wysokości moich uszu (90-95cm)
- powyższe powoduje, że kolumna MUSI być wysoka,
- jeżeli wysoka, to solidna i stabilna, z odpowiednimi wzmocnieniami, a przez to ciężka,
- z tego wynika, że litraż takiej kolumny także musi być spory
- do orientacyjnego zakładanego litrażu należy znaleźć odpowiednie głośniki
- zestaw konstruuję dla siebie (20-25m2), więc moje wymagania odnośnie mocy akustycznej nie są nadmiernie wygórowane
- po to robię BR, aby uzyskać odpowiednio możliwie niski bas, w przeciwnym wypadku robiłbym obudowę zamkniętą
- jeżeli symulacje i wyliczenia są do przyjęcia, mogę przystąpić do konstruowania zestawu
2. A teraz konkrety, czyli symulacje wykonane za pomocą BassBox 6
- zdecydowałem się zmniejszyć obudowę do 80l, co i tak pewnie dla co niektórych jest zbrodnią, ale nie wpłynęło to w istotny sposób na poziom basu, a nieco zmniejszy masę konstrukcji do sensowniejszej (łatwiejszej do udźwignięcia). Strojenie obudowy ok 33Hz.
Poniżej uzyskana charakterystyka:
- na wytrzymałość mocową patrzy się nie po to, żeby sprawdzić ile max wat można włożyć w zestaw i się wystraszyć, że tak mało:

ale ile dB można w wyniku tego uzyskać:

Czy ktoś będzie twierdził, że uzyskanie 99dB przy włożeniu 8 wat to jest mało? (a przecież to jest dopiero granica, kiedy pojawią się w basach zniekształcenia nieliniowe, a nie spali sie głośnik).
- na koniec Group Delay (18ms), co do którego wiadomo tylko, że z wielkości amplitudy to nie można wywnioskować nic konkretnego, ale myślę, że i tak nie jest tak tragiczne:
A teraz, jeżeli ktoś z krytykantów (i nie tylko) ma jakieś MERYTORYCZNE uwagi, to zapraszam do dyskusji.