• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dayton ND20FB-4 ktoś coś o nim wie?

Reakcji
2
Za granicą powstaje trochę projektów na tym głośniku. U nas chyba jeszcze nikt tego głośnika nie próbował. Ch-ka wygląda cudnie jak na taki taniutki głośniczek (~50-60zł./szt). Jedyny problem to duża częstotliwość rezonansowa, ale nie ma rzeczy nie możliwych do ogarnięcia chyba ;) (bardziej stromy filtr) ?
Parametry i ch-ka: http://www.daytonaudio.com/specs/specsheet.php?prod=275-035

Pomiary "niezależne" potwierdzają że ch-ka wygląda super równo (jak na taki głośnik to moim zdaniem super ;) ). http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/compare.html (ostatni w przedostatnim rzędzie). Co sądzicie o tym głośniku? Warto się nim zainteresować?

Oskar
Ja mam ND16 w samochodzie razem z vifa NE75 (chyba) i powiem ci ze jak za taka cene to sa rewelacyjne, u mnie podzial jest zrobiony okolo 4kHz (ND16). Delikatna gora, zero sypania piachem. Smialo mozna sluchac bez bulu w uszach :D
Wez jeszcze pod uwage vify NE19 i NE25. Mam ta ostatnia w szmacianej wersji i tez jest fajna.

Pozdr

A dużo gorszy jest ten nd16 od np. vify ne25? Ten dayton kosztuje ~50-60zł, a ta vifa to już 150zł/szt więc trochę inna półka cenowa. Gdyby te małe daytony nie były złe, to byłby to bardzo tani i dobry głośniczek do wielu zastosowań czy tańszych projektów. Za granicą widziałem że ktoś na tym nd20 robił chyba budżetowe monitory studyjne. Z tego co pamiętam to raczej nie narzekał ;) .

chcialem uzyc wersji montowanej od frontu do zrobienia glosnika coax
ale ciagle brakuje czasu :/

a nie - to jednak tego samego mialem uzyc
mialem sie tylko pozbyc tych uszu do montazu i wkleic w glosnik ;)

Jestem ciekaw jak on gra bo za tą cenę to trochę za piękne żeby było prawdziwe ;) .

Powrót