Po zeszło tygodniowej klapie dziś znów rozstawiłem sprzęt i zrobiłem parę pomiarów. Przyszła gąbka typu fala oraz ovata więc zabrałem się za zabawę z wytłumianiem. Wrzucam tylko część pomiarów, te mniej interesujące pomijam bo trochę tego było:

Gąbka wstawiona w miejsce owaty dała bardzo podobny rezultat, jednak takie ułożenie stłumiło rezonans ćwierćfalowy a praktycznie nie ruszyło problemu w okolicach 250hz.
Trochę udrożniłem drugą część tunelu a zatkałem offset:
najpierw owatą

potem gąbką

Efekt podobny: rezonans mocniej zaznaczony, jednak tłumienie dzwona osłabło.
Przesunąłem owatę za głośnik, dodałem też w to miejsce kawałek gąbki. Znów to samo jak na początku, tłumienie rezonansu a wielkich efektów na dzwonie nie ma.
PM ostatnio polecał wytłumianie każdej ścianki, więc się za to powoli zabrałem:
Na początek, tylko pierwsza część offsetu, jak można się domyślić efekt słaby. Słup powietrza ładnie pracuje, ale dzwon ogromny.

Następny pomiar wykonałem z owatą w offsecie i drugiej części tunelu, sytuacja podobna jak wcześniej, rezonans słabszy, dzwon też ale nie w zadowalającym stopniu.
Wykonałem jeszcze dwa pomiary z gąbką zamiast owaty w drugiej części tunelu i całkowicie bez owaty (zdjęcia obrazują to lepiej, nie będę opisywał tak dokładnie

) i skończyłem bo późno było:

Przemyślenia po dzisiejszym dniu:
Owata mnie rozczarowała, myślałem że będzie przydatna w poradzeniu sobie z dzwonem powyżej 200hz, tak się niestety nie stało. Gąbką osiągam te same rezultaty nie blokując prześwitu, tym samym nie ograniczając efektywności portu. Nie udało mi się dzisiaj osiągnąć choćby trochę satysfakcjonujących wyników. Tłumienie dzwona jest wysoce nieefektywne nawet przy dosyć dużym tłumieniu gąbką. Dalsze tłumienie zbyt ogranicza rezonans ćwierć falowy.
Ciężko będzie sobie poradzić samym tłumieniem, w planach mam zabawę otworem w przegrodzie albo wycinanie końca przegrody. Istnieje jeszcze ewentualna opcja przesunięcia głośnika, jednak tego chciałbym uniknąć. Jeśli to wszystko nic nie da to trzeba będzie przeprojektować tunel i uniknąć offsetu 1/3
Wszelkie sugestie, uwagi, krytyka i co tam sobie jeszcze wymyślicie mile widziane.
PS. Mogłem kupić cieńszą gąbkę, fala 4cm okazała się falą 4.5cm. Na końcu tunelu, jak dam z dwóch stron to prawie zatykam prześwit