• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DC Saver by Irek - pcb lustrzane

Reakcji
0
Potrzebuję lustrzanego PCB jak w temacie (w pdf-ie). Na stronie Irka nie ma takowej płytki. Jeśli ktokolwiek ma takowe PCB to proszę o maila z "paczką". Za pomoc dziękuję z góry.

Karol1991 napisał:
To se zrob lustrzane odbicie w Paincie chyba nawet sie da.

Kiedyś poprawiałem płytkę z UNI pod Gimpem. Po wydruku, płytka była rozpikselowana, bez antyaliasingu - tego co po wydruku pdf. Z dc save'rem jest podobnie - strzeliłem screenshota i zrobiłem lustrzane odbicie, to samo.

programem infran viev mozna bez problemu zrobic albo podeslij mi pierwozór to CI odeśle lustrzane odbicie

To sobie tego werktora przerob na wysokiej jakosci raster i po przerzuceniu w paincie, gimpie, fotoszopie bedziesz mial tez wysokiej jakosci ;)

Przyda Ci się darmowy program do grafiki wektorowej tj. Inkscape. Panowie skoro zajmujecie się PCB to wypadałoby wiedzieć co nie co o grafice rastrowej, wektorowej i druku :)

ja zrobiłem screenshota pdf później w irfan view powiększyłem i nie było problemu :) skoro i tak to jest monochromatyczne...

Druk tylko z wektora :) jak rysunek wektorowy będziesz przybliżał to zawsze będą linie proste, w rastrze będą poszarpane.

Staszku napisał:
wychodzi pikseloza bo pdf to grafika wektorowa a nie rastry jak w Twoich screenshotach...

Oczywiście, to wiem. Googlowałem ale jakoś nie znalazłem - zaraz się bardziej postaram. Jeśli nic nie znajdę to sam to obrobię; tylko brak mi czasu po pracy, w sobotę chciałem trawić.

Jeśli jest PDF z rysunkiem ścieżek, to zrobienie lustrzanego odbicia nie stanowi problemu:
- drukujesz PDFa do PS (Post Script). Możesz to zrobić instalując sterowniki naświetlarki AGFA (np. Avantra 44) dostępne w standardzie w Windows,
- importujesz post script do dowolnego programu do obróbki grafiki wektorowej (np. Corel, Adobe Illustrator czy wspomniany już InkScape),
- robisz mirrora,
- drukujesz na laser.
Musisz pamiętać tylko o skalowaniu - niektóre programy do grafiki wektorowej nie bardzo pilnują rozmiaru post scripta więc warto przed wydrukowaniem upewnić się, że rysunek jest w skali 1:1, mierząc najpierw źródło (rys. w pliku PDF), a potem mirrora.
Jeśli nie chcesz drukować bezpośrednio z programu do obróki wektorów, to eksportujesz do PDFa lub (jeśli program nie ma opcji eksportu do PDFa) instalujesz sobie np. CutePDF Writer (freeware) i drukujesz najpierw do PDF, a potem dopiero na laserze.
Warto też pamiętać, że np. corel z serii X (X3, X4) importuje bez zająknięcia PDFy i wtedy cała "szopka" z drukowanie do post scriptu jest niepotrzebna, bo wystarczy zaimportować PDFa, odbić lustrem i wyeksportować spowrotem do PDF.
Powyższe metody wypróbowałem osobiście i sprawdzają się na 100%.
Możliwości jest wiele, a jak już ktoś powyżej wspomniał: google.pl Twoim przyjacielem ;)

Quester napisał:
Musisz pamiętać tylko o skalowaniu - niektóre programy do grafiki wektorowej nie bardzo pilnują rozmiaru post scripta więc warto przed wydrukowaniem upewnić się, że rysunek jest w skali 1:1, mierząc najpierw źródło (rys. w pliku PDF), a potem mirrora.

Właśnie chodzi o skalowanie. Pytałem Irka i niestety nie ma wolnych płytek na zbyciu. Obróbką płytki zajmę się dzięki Waszym podpowiedziom. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Amper6, na wszelki wypadek możesz napisać do irka z zapytaniem o dokładny wymiar PCB - myślę, że wówczas jesteś w stanie ustalić skalę prawie idealnie, bo irek z całą pewnością jest w stanie podać Ci wymiary z dokładnością do 1 milsa ( 1 mil = 0.001 cala = 0.0254 mm )

Jest dużo prostszy sposób. Wirtualna drukarka, np. PDFCreator. Można z każdego programu zapisać plik graficzny w kilkunastu różnych formatach. Standardowo jest ustawione do pdf'a "drukujesz" zapisujesz i masz gotowy plik w tej samej skali i rozdzielczości jak oryginał.

joy_pl, nie mogłeś tego wcześniej napisać ? :lol:
Prosto, łatwo i przyjennie. THX za podzielenie się wiedzą ! Jeśli rysunek ścieżek płytki nie wymaga korekt to jest to chyba najbanalniejszy z możliwych sposobów na zrobienie mirrora - już przetestowałem i zaręczam, że działa doskonale :)

Powrót