• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Decybel a ciśnienie

• Autor wątku Autor wątku bass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Aby rozwiać wątpliwości:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fala

Taką falą jest także dźwięk. Głośnik powoduje zaburzenie w ośrodku przez co cząsteczki (w tym wypadku powietrza) nabierają amplitudy, zależnej od poziomu głośności. To jest dźwięk, a wartość amplitudy daje odczucie głośności.
Natomiast to co generują głośniki z dużym xmax'em (np. w autach) jest złudnym odczuciem dźwięku, gdyż jest to po prostu wzrost ciśnienia powietrza która ściska naszą błone bębenkową. Takie samo zjawisko zachodzi w słuchawkach dokanałowych (Ear Phones), i radze o nich poczytać aby lepiej zrozumieć to zjawisko (to uwaga do kolegi bass). Bo jak inaczej jest możliwe że głośnik o średnicy<1cm schodzi liniowo do 20hz? Pzdr. ;)

bass napisał:
Dobra mój błąd :razz: A co do 110db to niejest nawet hałas :lol:
Ciśnienie nie określa czy coś jest hałasem czy nie (przykład - muzyka i ruch uliczny), a 110dB to wbrew pozorom naprawdę dużo.

Swoją drogą temat należałoby tak naprawdę wywalić bo nie świadczy on za dobrze o poziomie wiedzy niektórych ;) a co za tym idzie całego forum :)

Ale się uśmiałem czytajac ten watek... i tacy ludzie obsluguja komputery... az cud uwierzyc.. takie czasy.
W dB mozna wyrazac nawet odleglosc - np. do pracy mam 41,2dB w stosunku do 1m.
Koledze bass proponuje bana za wprowadzanie dezinformacji na forum oraz buńczucznośc oraz przejawy dresiarstwa.

Rafał......wczoraj jak przeczytałem
dB jest jednostką dodatkową układu SI służącą do określenia siły nacisku dzwięków wytwarzanych przez dane urządzenie na układ słuchowy człowieka
to się załamałem totalnie...... i postanowiłem że się tu nie będę wypowiadał ...ale po twoim poscie i takero

również wnoszę by wywalic ten topic do kosza....... bo jak by nie patrzec... głupio to wyglada

A dB to wredny i skomplikowany wytwór :P Jest to w sumie bezwymiarowy (jednostkowo) zlogarytmowany stosunek 2 wielkości
to nie jest żaden wredny wytwór tylko powstał miedzy innymi po to by ułatwić życie człowiekowi bo człowiekowi łatwiej dodawać i odejmować niż mnożyć i dzielić :D

powiem szczerze ze bez miary logarytmicznej nie wyobrażam sobie życia w mojej branży (telekomunikacja) :wink: .......a w wielu innych jest tak samo

Koledze bass najzwyczajniej w świecie chodzi o sygnał niskiej częstotliwości, który czuć ale niestety nie słychać bo narząd słuchu na to nie pozwala

Dla przypomnienia
Obszar-sluchu.jpg

rysunek zaczerpnięty z www.audioton.republika.pl

RafałLeonarczyk napisał:
Koledze bass proponuje bana za wprowadzanie dezinformacji na forum oraz buńczucznośc oraz przejawy dresiarstwa.
nawet jeśli dezinformował to z winy mniejszej wiedzy - za to bana się nie dostaje - ten temat powstał w celu dydatycznym a nie wyśmiewawczym, jak to pewne osoby sobie wyobrażają.

jako ciekawostkę podam też inne skale logarytmiczne:
w chemii: skala pH, służąca do określania kwasowości roztworów wodnych
w fotografii: skala czułości według normy DIN (2x więcej ISO, to +3 stopnie w skali DIN)
w muzyce i technice: 2x częstotliwość to oktawa, dwie oktawy to czterokrotny wzrost częstotliwości, trzy oktawy to 8x itd... jak widać tym razem logarytm ma podstawę 2 (analogicznie w technice używa się pojęcia dekada, czyli używa się logarytmu dziesiętnego)

Powrót