• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dedykowana zwrotnica dla tweeterów PHONOCAR HI-TECH 2/420

Reakcji
0
Witajcie,

Potrzebuję zrobić zwrotnicę pod głośniki wysokotonowe PHONOCAR HI-TECH 2/420.

Niestety nie udało mi się wydobyć jakichkolwiek informacji od włoskiego producenta na temat chociażby Fs.

Jedynie podaję podstawowe parametry głośnika:

Moc RMS - 120W @ zwrotnica 6500Hz-12dB/oktawa
Moc RMS - 80W @ zwrotnica 3500Hz-12dB/oktawa
Moc RMS - 50W @ kondensator 3,3 uF

Pasmo przenoszenia - 1500 - 20000Hz
Impedancja - 4Ohm
Skuteczność - 90dB
Kopułka - jedwabna 25mm

Zdaję sobie sprawę, że ciężko coś na oko dobrać, mając w dodatku znikoma ilość parametrów głośnika.
Głośniki te grają w tandemie z głośnikami średnio-nisko tonowymi Morel Dotech mk2, które podpięte są pod oryginalna zwrotnicę 20.6 (1800Hz 6dB +12dB/oktawa)

Na chwile obecną głośniki Phonocar'a grają z kondensatorem 3,3 uF, efekt taki, że gdy wezmę głośniej muzykę - głośniki zaczynają skrzeczeć.

Najbardziej interesowałaby mnie zwrotnica 6500Hz-12dB/Oct.

Poradźcie coś :mrgreen:

Pozdrawiam,
Michał

eeeeee, moment. Wzmacniacz nie dostaje przesteru. Co to za sprzęt?
midbasy są cięte dolnoprzepustowo zwrotnicą na 1800Hz, a tweetery chcesz ciąć od 6500Hz? Znikną Ci średnie tony w zakresie około 1800-6500hz, bo nie będzie przetwarzał ich żaden głośnik.

Dobrze byłoby wymyśleć zwrotnicę tweetera której cięcie będzie wynosiło 3500-6000hz i na taką częstotliwość przestawić filtrowanie midbasa....

Witam,

Pierwsze kroki stawiam przy budowie zwrotnic, aktualnie jestem na temacie nauki :)

Dzięki za odpowiedź.

Sprzęt:
jednostka: Alpine CDA-9884r
głośniki średnio-niskotonowe: Morel DOTECH MKII 6" WOOFER
wysoko-tonowe: PHONOCAR HI-TECH 2/420
aktualna zwrotnica: Morel MX20.6
wzmacniacz: H/K CA280 (4 Ohm 2 x 110 W RMS)

Pewnie, że dobrze byłoby zrobić taka zwrotnicę.
Jakieś wskazówki ?

Pozdrawiam,
Michał

Powrót