• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Demontaż pierścienia głośnika

Reakcji
5
Witam, jest jakiś bezpieczny sposób aby odkleić pierścień/maskownice wokół głośnika Focal RSB-300 ?
Podgrzewanie ?
i-focal-rsb-300.jpg

ten pierscien wyglada jak z JL Audio
a te JLe sa klejone na cyjano, ktory jest wrednym klejem :/
rozkleisz poprzez grzanie kosza od dolu, ale musisz uwazac zeby plastiku nie przygrzac i jak to cyjano, to uwazaj na opary! szczypia w oczy i draznia drogi oddechowe!

odklejasz tylko ten pierscien? czy chcesz caly rozkleic?

ten pierscien wyglada jak z JL Audio
a te JLe sa klejone na cyjano, ktory jest wrednym klejem :/
rozkleisz poprzez grzanie kosza od dolu, ale musisz uwazac zeby plastiku nie przygrzac i jak to cyjano, to uwazaj na opary! szczypia w oczy i draznia drogi oddechowe!

odklejasz tylko ten pierscien? czy chcesz caly rozkleic?
Tylko pierścień bez odklejania zawieszenia.jest brzydki i zwiększa optycznie wszystko

Nie no, gdyby pierścień miał prostą ściankę to bym zrobił frez i go wpuścił ale ma skos i się robi szczelina. Plastik wystaje za średnicę kosza i do tego jest wysoki co dla mnie pogarsza jego wygląd, a głośnik fajnie gra w obudowie zamkniętej i w domu. Chcę go spożytkować i zrobić klona heco do zestawu.

Jak skończę wzmacniacz to zrobię testy i odsłuchy z głośnikiem skierowanym w podłogę i będę myśleć co dalej.
Wstępnie mam już front przygotowany do lakierowania żeby to w końcu skończyć ale mam małe dziecko i wszystko stoi, w sumie leży.

Powrót