• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Denon 1560 lub ?

• Autor wątku Autor wątku 2NR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

2NR

Reakcji
0
Witam wszystkich

Mam plan zakupić wzmacniacz i teraz taki ból
bo chciał bym denona pma 1560 (z komentarzy wynika że to bardzo dobry wzmak jeden z najlepszych tej firmy) ale znaleźdz takowego w stanie bdb
to raczej nie łatwe , A i moc taka nie koniecznie potrzebna
Więc moje pytanie brzmi który denon zagra na podobnym poziomie?
Wynalazłem na internecie kilka modeli
1060r
1080r
1500r
980r
A może cos innego ?

Pozdrawiam

Witaj,
lepiej późno niż wcale :)
Teoretycznie różnica w dźwięku powinna być. Model 1560 jest konstrukcją typu "dual mono". Jednak w praktyce nie usłyszysz tego. Jeśli chodzi o firmę Denon to spokojnie możesz brać też modele "niższe". Sprzęt jest porządnej klasy. Ważne jest tylko to, by nie był naprawioany / modyfikowany. Z tego co pamiętam to nawet proste i stare Denony PMA-300V miały na końcówce tranzystory Sanken'a. Chłamu nie robią... przynamniej nie robili kiedyś ... .
Moim zdaniem - jeśli masz pieniądze i czas to poluj na tego 1560, w końcu będzie to sprzęt na lata a wygląda on poważnie. W przeciwnym razie, możesz śmiało brać modele niższe i bądź pewien, że jakoś dźwięku Cie zadowoli
Jeśli chodzi o inny sprzęt ... z doświadczenia polecić mogę np H/K 655Vxi, NAD C-372 lub jakieś klasyki - stare duże pioneery serii SX-..., całą gamę wzmacniaczy mało popularnej ( niesłusznie ! ) firmy Sansui, Nikko TRM-750, Luxmany L-210 wzwyż - jednak są to wyroby nieraz pamiętające więcej niż my
pozdrawiam

Powrót