• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DIM - Do It Myself, czyli zróbmy kino domowe:)

Reakcji
0
Witam,

Chciałbym zaprojektowac, a następnie wykonac własne kino domowe. Oczywiście mam na uwadze sam zestaw głośników (bez subwoofera). Cena... do... 2000 zł. Mile widziane tańsze propozycje:)

Obecnie posiadam:

- Ampli Onkyo TX-SR603E
- Prodigy 7.1 HiFi
Połączone przewodem optycznym.
- Kolumny stereo na tonsilach GDN 20/80/2 oraz GDWK 10/80/6 (cross 3800 Hz)
- Do wykorzystania GDN 16/60/8

The MODfather, który wcześniej doradzał mi w innej sprawie, powiedział, że do takiego sprzętu dobrze by było zmienic kolumny. Pradwą jest, że mam dośc kiepski środek, ale słyszałem, że ciężko jest zestroic 3-drożne kolumny. To było powodem wyboru 2-drożnych kolumn.

Czy mogę wykorzystac obecne głośniki do innej konstrukcji, czy sprzedac, kupic nowe lepszej firmy/jakości i zrobic coś na nich? O 20/80/2 słyszałem dobre opinie, lecz zdam się na wasze doświadczenie.

Dzięki za linka. Przeszukiwałem forum, ale umknęło mi to.

Kolumny wyglądają na prawdę dobrze. Jedynie zmieniłbym wysokotonowca na 11/100, bo jest łagodniejszy. Mam obecnie tą 10-tkę i tak jak autor napisał - są dośc ostre.

Powiedzmy, że front już jest. Pozostałe zrobic też na Tonsilach, czy można 'wymieszac' firmy (osobiście jestem za jedną firmą ze wsględu na podobny charakter dźwięku i wyglądu)? A tonsila lubię ze względu na miękki bas i ogólnie łagodne brzmienie. Powiem jeszcze, że na tych kolumnach przeważnie będzie słuchana muzyka klasyczna, jazz, Prodigy (:P) i rock.

Chcę zrobic 7.1

zboj87 napisał:
Jedynie zmieniłbym wysokotonowca na 11/100, bo jest łagodniejszy
ja je mam obecnie i niezachwycaja. jezeli masz zamiar kupic ze sklepu to juz lepiej doloz do jakiejs Vify. sluchalem D27TG i jest naprawde lagodna i przyjemna w sluchaniu

satelitki mozesz zrobic na nowych glosnikach tonsila ale wysokotonowki to raczej bym inne zastosowal. najtansza opcja to visaton sc10n, chociaz ja bym sie juz skusil na seasa lub vife

Dzięki,

Jeszcze tylko się zapytam, czy zrobic przednie kolumny wg zjaranego, czy postawic je na ARN'ach? Wybrałem pierwszą opcję, lecz dobrze by było usłyszec jakąś opinię.

Back, Center i Surround mam jeszcze do zaprojektowania. Na pewno wszystkie (włącznie z frontem) będą na TYCH wysokotonowcach. Jakieś propozycje, co do średnio-nisko tonowców? ARN-150? Visaton?

Różne zdania są w Internecie na temat Visatona. Jedni piszą, że ma słaby bas w porównaniu do ARN, drudzy, że lepiej gra i niżej schodzi, jeszcze inny, że nadaje się do dużych pomieszczeń (pow. 30 metrów kw.).

I'm confused...

swietny wybor jezeli chodzi o ta vife. jezeli lubisz bardzo delikatne brzmienie wysokotonowca to sa idealne, chociaz troche przydrogo - poszukaj moze tanszego zrodla.

chodzilo mi o nowe niskotonowe tonsile ktore sa uzywane w nowszysch zestawach. niepolece konkretnego modelu ale zagraja lepiej niz tesla a tym bardziej lepiej podpasuja pod vifke

zboj87 napisał:
Kolumny stereo na tonsilach GDN 20/80/2 oraz GDWK 10/80/6 (cross 3800 Hz)
kompletny brak średnicy...
Te kolumny najlepiej sprzedaj na allegro bo nie widze czegoś takiego w kinie za 2 kafle.
Wogóle na 5 x 3way Ci raczej nie starczy, pozatym wolałbym naprawde w tym wypadku zrobić 2way, bo i tak sub będzie wspomogał od dołu, a zarówno średnica jak i wysokie będą lepsze z dobrego 3way niż tosnilowych 3 dróg.

zboj87 napisał:
Jedynie zmieniłbym wysokotonowca na 11/100, bo jest łagodniejszy.
za taką kase nie patrz na tonsile, szczególnie że 11 100 wybitnym głośnikiem nie jest w tych czasach...

Myślę że wogóle zaczynasz to kino nie z tej strony co trzeba robić...
Ja starałbym się zrobić 5 kolumn jak najbardziej podobnych do siebie pod względem przetworników jak i ich możliwości.
Mają 2kpln w kieszeni na 5 kolumn nie bawiłbym się w tonsile, tesle czy visatony...
2000zł /5 = 400zl na kolumne. Więc średnio conajmniej 250zł na głośniki.
Za taką kase można zrobić 5x conajmniej to co mam w podpisie...

[ Dodano: 2007-03-31, 14:54 ]
Pawel S. napisał:
chodzilo mi o nowe niskotonowe tonsile ktore sa uzywane w nowszysch zestawach. niepolece konkretnego modelu ale zagraja lepiej niz tesla a tym bardziej lepiej podpasuja pod vifke
nie generalizowalbym tak sprawy.
Są niezłe tonsile, ale są też i padaki, szczególnie w tych najnowszych ultra budżetowych konstrukcjach.

takero napisał:
Są niezłe tonsile, ale są też i padaki
dlatego wlasnie nie podalem modeli bo niesluchalem
napisz cos o tych usherach

zboj87, jezeli zrobis to co proponuje takero to pozbedziesz sie najwiekszego problemu - zwrotnicy!!

takero, nie chcę robic 5x3-way. Chcę zrobic tylko 3-way na FRONT. Reszta raczej 2-way. Czyli Vifka + Średnio-niskotonowiec. Jeżeli uważasz, że front też na 2-way zrobic - ok, wezmę to pod uwagę, tylko powiedz mi, co to za głośniki, co masz w podpisie i czy mógłbyś podac mi link do jakiegoś. Głównie chodzi mi o cenę. No i oczywiście o Twoje wrażenia:)

Powiedzmy, że kwotę można trochę rozszerzyc kosztem czasu... Zależy mi bardzo na jakości. Słucham głównie muzyki klasycznej i Jazz-u, więc na pewno jest ona istotna.

ja do muzyki zrobilbym fajne 3way stereo.
marzy mi sie oststnio zrobienie 3 drog na usherach albo scanach... calkiem ciekawie to gra;)

Muzyka to priorytet. Jednak zamierzam jeszcze oglądac filmy w dobly digital.

miki, te ushery chyba dobrze zgałyby się z vifką?

W takim zestawie na back i surround (ma byc 7.1) ten tonsil z przodu chyba trochę popsuje jakośc, nie uważacie?

Ładny ten Usher, tylko poczekam na opinię takero. Mimo wszystko jestem podobnego zdania. Co prawda nie znam go osobiście ani "witrualnie", ale moder musi mie dobry sprzęt...
Jedna rzecz, która jeszcze mnie dziwi - ich średnica. To są tylko 13-stki. Na tył i środek by się nadawały, a co z frontem? Myślisz, że to wystarczająco? Takero wyszedł z załorzenia, że sub będzie wydobywał niedobór basu?

hehe nie oceniaj ilosci wydawanego basu po wielkosci glosnika :razz:
ja bym jednak zrobil przody na Usherach ale wiekszysch/lepszych. takero myslal o subie ale wg mnie sub bedzie tylko uzupelnieniem...

Np. na TYCH? Są dośc popularne i często stosowane do gotowych kolumn.
Jednak jest jedno ale... cena. Jak to wszystko policzyłem, to wyszło mnie ponad 2300zł za same głośniki!!! Za tą cenę kupiłbym gotowy zestaw Jamo dobrej klasy. Myślisz, że Ushery lepiej by grały niż Jamo, czy Tannoy w tej klasie cenowej?

Ja dałbym na twoim miejscu za taką kasę dał 165kep monacora+vifa xt19 na przód i na tył GDN-15-100-8-AX stx + np. g20sc visatona. Świetne głośniki i w kasie się zmieścisz.
Lepsze dobre 2 way niż byle jakie 3.

Świetne połączenie - vifa z usherem, czy monacorem na przód na na tył budżetowy STX :P To by była ... profanacja.
Besides, nie chcę robic 3-way na tych usherach, tylko 2,5 jak już. Skłaniam się jednak w kierunku 2 dróg.
Dlaczego model Vify zmieniłeś na xt19? Przecież napisałem, że kolumny będą raczej do łagodnych brzmień...

Poczytaj o tym stx, to świetny głośnik i moim zdaniem nie odbiega bardzo dużo od ushera. Nie sugeruj się marką :).

I nie jest wcale taki budżetowy.

Powrót