• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Diody prostownicze

Reakcji
0
Mam dwa rodzaje diod prostowniczych. Jedne mają pasek czerwony a drugie szary. Domyślam się że różnica jest w napięciu przebicia. Może wiecie jakie jest dla jednego i drugiego typu?

Szkoda, że nie podałeś typu tych diod (a przynajmniej rodzaju obudowy i liczby tych pasków).

To co ty masz to sa prawdopodobnie diody DIORY tzn zakłądu unitra BYP 630 ale moge sie mylić.kolory pasków oznaczają parametry tych diód.

Zazwyczaj diody maja napiecie przebicia wieksze niż 100V wiec tyle napewno powinny wytrzymać.

dioda 1N4001 ma nap przebicia 50V

Sądząc po Twoim opisie, to są diody BYP 401-xxx, czyli odpowiednik 1N400x. Jeśli mogę wierzyć swojej pamięci, kolor szary to 50V, a czerwony to 100V. Niestety nie mam teraz możliwości potwierdzenia tego. Pamiętaj, że maksymalny prąd tych diod to zaledwie 1 A.

dokładnie tak jak mówi junan, pod warunkiem, że średnica obudowy to 3,6mm a długość 7,6mm. jeśli wymiary są inne, to mamy do czynienia z innymi diodami.

Tak to raczej napewno są te diody. 1A spokojnie wystarczy bo to ma zasilać przedwzmacniacz i regulacje barwy. W przyszłości może jeszcze jakieś efekty gitarowe.

Powrót