• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

diody w kolumnach

• Autor wątku Autor wątku ketch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam... interesuje mnie jak montowane sa diody w kolumnach glosnikowych.. takie ozdobne ciagle swiecace, bez jakis migan itp.
Czy to jakies zewnetrzne zrodlo pradu czy to od wzmacniacza idzie?? no i pytanie jak to zrobic ;P

Najczęście spotyka to się w subach aktywnych gdzie cała elektronika jest wewnątrz obudowy - wtedy nie ma problemu aby wyciągnać diode na zewnątrz. W pasywnych konstrukcjach jest to bezsensowne i niepraktyczne (trzeba by ciągnać zasilanie dla samej diody).
A na pytanie jak to zrobić no to trzeba by się zapytać Pana Ohma.

Grzesiek ale nie widze nikogo takiego wsrod uzytkownikow...mozesz mi dac gg tego P. Ohm'a????

On nie używa GG :D
Trzeba poprowadzić napięcie zasilające do diod i dać szeregowo rezytor ograniczający im prąd.
Masa może nawet być wspólna.

Moim zdaniem koledze chodzi o coś w rodzaju vu-metru wbudowanego w kolumne. Odezwij mi się na gg w tym tygodniu to postaram się poszukać w szkole radioelektronika z takim układem. Układ nie wymaga zasilania, bierze zasilanie z sygnału, który dochodzi do kolumny.

To coś takiego jak np. wskaźnik poiomu sygnału na doidach LED w tunerach Diory, taka drabinka rezystorowo-diodowa.

Załączniki

• linijka_5x_led.gif
    linijka_5x_led.gif
    7.7 KB · Wyświetleń: 0
chodzi mi o taka diode w kolumnach POWER ON.. widzialem cos takiego w kolumnach estradowych.. one byly pasywne ale najwyrazniej mialy jakas tam dodatkowo zasilana elektronike..

A skąd ta dodatkowa elektronika miała wiedzieć kiedy kolumny są włączone żeby zaświecić tą diode? i skąd by brała zasilanie z beterii ?myśle o przypadku kiedy nic nie gra ale POWER jest ON, a kolumny jak piszesz są pasywne. Ciągnięcie dodatkowego przedwodu raczej bez sensu dla głupiej diodki.
No chyba że kolumny nie były pasywne tylko ze swoim wzmacniaczem i zasilaczem to wtedy inna bajka.

mi się tylko nasuwa pytanie "po co Ci to?" ...
:)
taki bajer to ma być ?
bo jeśli tak to daj sobie spokój bo efekt nie będzie wart tego dodatkowego kabla :)

czy jest może czat na temat kina domowego?nie używam GG

[ Dodano: 2005-11-10, 01:43 ]
mam problem z prawą kolumną ktora robi zaklocenia na TV . Czy jest możliwy jakis ekran?

Jest jeden sposób,dawno temu było o tym wspominane.Diodę należy podłączyć bezpośrednio pod zaciski głośnika poprzez rezystor/kondensator elektrolityczny. Równolegle z diodą dajesz diode prostowniczą.Nie próbowałem tego nigdy,stąd też nie pamietam czy dajesz konda czy rezystor pomiędzy led'a a zacisk +.Musisz popróbować.
powodzenia
pozdro

senso, tym sposobem uzyskasz maly blysk tylko w momencie duzego natęrzenia niskich częstotliwosci ;]

a zeby ciagne swiecila to musisz jej podac te 3v [dla niebieskiej :D]

Powrót