• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DIY 2 way - pomoc w wyborze.

DIY 2 way - pomoc w wyborze.

• GDN-15-100-8-AKX + GDWK-10-200-8-PJ

Głosów: 0 0.0%
  • GDN-17-140-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ

• GDN-17-140-8-SK + GDWK-10-200-8-PJ

• Łącznie głosujących
    0
Reakcji
0
Siema. Potrzebuję zdecydować się na DIY. Podam trochę informacji, może pomoże podjąć decyzję.

Muzyka
:
- trance (vocal, progressive)
- rock / hard rock
- metal (heavy, power, folk, melodic)

Wymiary pokoju:
- dł:5m
- szer: 2,5m
- wys: 2,44m

Wzmacniacz:
Będzie Yamaha 2x100W 8Ω- modelu nie znam, jedzie do mnie od kumpla z drugiego krańca PL

Czego oczekuję:
Czyste brzmienie, z wyraźną sceną stereo. Nie za mało basu (basu nie da się zmierzyć w kg czy litrach, nie chcę przestawiać szklanek u sąsiada)(teraz mam Genius 2000X - basu jest trochę jak stoją blisko siebie, jak są rozstawione w pokoju - brak, wcześniej Logitech X-230 - dudnienie, anie bas).

Wymagania lokalowe:
Muszą być 2way nie wyższe niż 45cm. Tak więc podłogowe odpadają.

Budżet: 500PLN

Co rozpatruję:
1. GDN-15-100-8-AKX + GDWK-10-200-8-PJ
2. GDN-17-140-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ
3. GDN-17-140-8-SK + GDWK-10-200-8-PJ

trapson napisał:
Czyste brzmienie, z wyraźną sceną stereo.
no to niestety musisz o tym zapomiec przy PJtce... Jak nie masz kasy na lepsza kopulke to szkoda dawac AKX do niej bo to w ogole nie gra.. Wiem bo mialem taki zestaw a pozniej jeszcze z DX25 i dopiero tam sie okazalo ze 15AKX jest calkiem fajny. Takze z mojej strony 17SCX do PJ..

jeśli ten 15AKX to z kopułką AKX albo DX25, 15/40/5 IMO nie warty do zabawy, chyba że kupisz gotowe Siesty monitor po 449zł/para :)

Hmmm 17SCX+PJ zagra lepiej od Gienków ? Ja mam 500PLN, a nie 900 :D w 500PLN to ja mogę kupić parę Tonsil Maestro II 60 :)

przed chwilą napisał, że nie ma 900zł na wydanie, więc logicznym było, że chyba policzył 449złx2szt

LuSzTi, sorki, nie zauważyłem tego :???: Chyba lepiej już dziś nic nie piszę tylko pójdę spać;) Co do tematu to z tych siest może koledze basu brakować

"Aukcja obejmuje zestaw dwóch głośników satelitarnych kolor orzech. "

Czytanie ze zrozumieniem się kłania...
a co do DIY, owszem...zabawa z tworzenia, ale czasami wybitnie nie ma co się silić...

Ja sprawdzałem w e-sklepach, dopiero na Allegro doczytałem, że tam jest za parę. Jednak to są kolumny 6Ω, a wzmacniacz obsługuje tylko 8Ω.

Myśle, że jaka by to była Yamaha, to na 6 omach, nic jej sie nie stanie...zwlaszcza, że te Siesty nie są kolumnami o takiej mocy, że musiałbyś cały czas słuchać na prawie maksymalnej mocy wzmaka...

Może uda mi się gdzieś w Warszawie posłuchać ich. Mam jeszcze jedno pytanie do DIY. Jeżeli głośnik 17SCX ma średnicę 145mm (ta "dolna" średnica) to dziurę wierci się na 145mm czy trochę większą ?

trapson napisał:
Jeżeli głośnik 17SCX ma średnicę 145mm (ta "dolna" średnica) to dziurę wierci się na 145mm czy trochę większą ?
możesz dać 1-2mm większą żeby nie okazało się żę zrobisz o ten minimetr za mała i trzeb potem się pindolić z jej powiększaniem ;]

dolphin123 napisał:
trapson napisał:
Czyste brzmienie, z wyraźną sceną stereo.
no to niestety musisz o tym zapomiec przy PJtce... Jak nie masz kasy na lepsza kopulke to szkoda dawac AKX do niej bo to w ogole nie gra.. Wiem bo mialem taki zestaw a pozniej jeszcze z DX25 i dopiero tam sie okazalo ze 15AKX jest calkiem fajny. Takze z mojej strony 17SCX do PJ..

AAA i tu Was mam! Odkąd wstawiłem te PJki do ZG-386 to faktycznie stereofonię szlag trafił... No cóż, na przyszłość je skreślam.

Powrót