• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Diy FAST, Monacor spx 31m, stx w.22.200.8.mcx

Witam ponownie, jakiś czas temu wymieniłem głośnik na Faital pro 3fe25 i efektywność zaczęła się zgadzać. Jest on na tyle głośny, zwłaszcza w wyższych częstotliwościach, że musiałem zastosować korekcję. Za radą Pogromcy mitów zrobiłem również lcr na pik impedancji dla głośnika niskotonowego, co obniżyło znacząco górkę w średnim basie. Gra to teraz znośnie ale wiem, że da się wyciągnąć więcej. Zastanawiam się również nad dołożeniem jakiegoś niedrogiego tweetera ze względu na słabe charakterystyki kierunkowe głośnika szerokopasmowego. W hotspocie jest dobrze lecz poza, wysokie tony zanikają bardzo szybko. Wówczas byłaby to kolumna 3 way. Być może zabiorę się za jakieś próby niedługo. Najpierw jednak dogram zgranie między basem a średnimi. W weekend zrobię aktualne pomiary i pokaże schemat obecnej zwrotnicy.

Powrót