• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DIY ile ohm?

• Autor wątku Autor wątku Kot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Kot

Reakcji
0
Witam :wink: Przymierzam się do pierwszej konstrukcji DIY, ma to być jak najtańsza konstrukcja dzięki której naucze się budować zwrotnice i obudowy :grin: ,dlatego wybrałem tanie głośniki STX GDWK-10-200-8-PJ i GDN-14-50-8-SS :smile:
I teraz nie wiem, mam wzmacniacz 8ohm i chyba jedynym sposobem na kolumny dwudrożne 8ohm jest połączenie dwóch głośników 4ohm szeregowo :neutral: ale chyba takie łączenie głośników nie jest dobrym rozwiązaniem.... może lepiej dwa 8ohm równolegle? ale wtedy kolumny będą 4ohm, jest jakiś inny patemt? No i jeszcze jest problem ze zwrotnicą :grin: postaram się ją sam obliczyć jak już dojde do tego czy głośniki 4ohm czy 8 ale pewnie coś mi źle wyjdzie :wink: dlatego prosiłbym was o pomoc :)

Kot, moja mala sugestia to zostaw ten chlam czyli 14stxa. kup ju zlepiej ARN150, cena podobna a da sie sluchac i nie trzeba tyle watow.

ARN o 10zł droższy :P chce te kolumny zbudować jak najniższym kosztem dlatego zostane przy STX, to mają być takie kolumny "szkolne" na których się będę uczył i jeśli mi nie wyjdą to nie chce dużo tracić, najwyżej potem je sprzedam albo dam siostrze :wink: nie będę na nich słuchać :smile: to jak tamta zwrotka jest ok? ktoś pomoże obliczyć?

[ Dodano: 2006-11-04, 18:18 ]
nie no ja już się gubie... licze z tych wzorów
http://f2.sfd.pl/sb.asp?w=650&p=6/images2005/20050930211737.jpg
podział 3100hz...
to cewka niskotonowca wychodzi 0,58mh
kondensator niskotonowca 72uF :/
cewka wysokotonowca 0,0045mH
i kond wysokotonowca 580uF :grin:
beznadzieja tak nie może być :/

Zwrotnicy nie liczy się ze wzorów, bo wychodzą głupoty.
Złóż jakiegoś klona gotowej konstrukcji gdzie są pomiary i dobra zwrotka.
Odpuść sobie STXa weż tego ARN do tego SC Visatona.
Zresztą poprzeglądaj troche forum poczytaj o konstrukcjach.

W sumie to po tej pierwszej konstrukcji chciałem dla siebie zbudowac klony totem mite w wersji 8ohm, tylko znowu problem ze zwrotnicą :D no nic będę musiał poszukać thx za rady :)

Powrót