• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DIY interkonekty

Reakcji
0
Witka.

Potrzebuję kilka interkonektów do auta, z racji ich nietypowej długości (deck - procek - wzmacniacze) chciał bym je samodzielnie zrobić.

Nie chciał bym za dużo wydać, szukam przewodu w przedziale 5-7zł i wtyków również niezbyt drogich, ale takich które nie rozpadną się za chwilę.

Co sprawdzonego możecie polecić?

decka z prockiem polacz optykiem lub coaxialem
a na procek wzmak kup sobie sommer spiryt xxl i wtyki neutrica

Dobre są też wtyki REAN występują tez pod nazwą NEUTRIK-REAN

Pozdrawiam

Trochę się pomyliłem. Wtyki to neutrik nys373-2 a kabel klotz ac106 Średnica kabla dobrze dopasowana do wtyczki. Bardzo łatwy montaż. Trzeba tylko skrócić 1-2mm plastik trzymający kabel, inaczej nie złożymy wtyku. Wtyki dobrze trzymają nawet na kiepskich gniazdach. Robiłem interkonekty do domowego audio.

Dzięki za odpowiedzi :)

Ten mój procek to tak nazwany trochę na wyrost, bo to tylko EQH5100, no i nie ma optyka.

Pisząc coaxial jaki przewód masz na mysli? Bo jestem trochę do tyłu w tym temacie :rolleyes:

Tak jak podesłał pablo.see i Sommer The Spirit XXL to sprawa dla mnie jest prosta, jest sygnał, jest "masa" i to ogarnę bez problemu.
Ale już z tym Cordialem czy Canare Star Quad to jak by za dużo kabelków...
Możecie podesłać jakiś link instruktażowy?

A to nie chodzi o to czy grają czy nie grają, tylko żeby były dobrze zrobione i nie łapały zakłóceń. :)

Chyba już wszystko rozumiem, tylko powiedzcie czy z tym coaxialem chodzi o to, że ma 75ohm, tak?

Obecnie mam złożone interkonekty na wtykach Vitalco (identyk co Nakamichi) i kabel mikrofonowy za 2 zł za metr :) i spełnia swoja rolę :)

Ostatnia edycja:
Powrót