• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DIY w kwocie do 2400zł.

Reakcji
0
Witam ;)

Panowie przejdę do rzeczy. Przyszedł czas zbudować konkretne kolumny, na głośniki+zwrotnice mogę wydać maks do 2400zł. Z "kastami" nie będzie problemów bo zakład stolarski mam na podwórku ;)

Słucham głównie hiphopu, czasem jak coś mnie tknie to włączam trance i coś w stylu Hansa Zimmera. Pomieszczenie, w którym będą grać przyszłe DIY ma prawie 16mkw.

Zależy mi na tej magicznej stereofonii co niesie się po pokoju :rolleyes:

Z racji tego, że słucham 80% HH/Rap duży nacisk będzie niestety na bas.. oczywiście wszystko z umiarem ale do 30hz chce czy nie chce ma schodzić tak, żeby można było czasami się pocieszyć drgawkami na ciele. Nie wykluczam w tym momencie projektu 2+1 ale wtedy subwoofer również musi zmieścić się w cenie do 2400zł. Jedyne co posiadam na dzień dzisiejszy jest to wzmacniacz.. Marantz PM-80.

Czekam na Wasze propozycje ;)

UWAGI MODERATORA
dosyc mam takich bezsensowych sporow!
jeszcze raz GDZIEKOLWIEK zobacze takie bezsensowne posty to KAZDY dostanie ostrzezenie i zakaz pisania!

Ja bym poważnie przemyślał koncepcje 2.1. Głównie ze względu na to że można aktywnie dobierać sobie natężenie basu względem reszty pasma co w rapie jest jak by nie mówić rzeczą bardzo istotną, co podkreślił kolega. Więc myślę że mogłoby to wyglądać tak-monitory na seasach, opcji jest wiele, może być full papier full alu albo mieszane co kto lubi, a na dół jakiś solidny dayton żeby dał nieco tego masywnego dołu który jest pożądany w takiej muzyce.

Shiver przesłuchaj cały nr z mojego linku ;) Tak, znam tego "artystę".

Natomiast szkoda było by mi takich pieniążków na 2.1. Konstrukcja 3 drożna ma szansę zagrać poprawniej.

Shiver przesłuchaj cały nr z mojego linku.

Znam znam, kumpel ma parę jego płytek więc kojarzę ;)

Natomiast szkoda było by mi takich pieniążków na 2.1. Konstrukcja 3 drożna ma szansę zagrać poprawniej.

W kategoriach bezwzględnych-niewątpliwie. Jednak z moich doświadczeń z tą muzyką i osobami słuchającymi wyciągam zwykle jeden wniosek-basu nigdy nie jest za dużo, tak samo jak decybeli na koncertach. Nie chce tego uogólniać do każdej osoby jednak tak jest bardzo często :)

a ja powiem jeszcze inaczej, 2.2 aktywne doly na 8calach np MDS08 i bedzie Pan zadowolony;)

Panowie odświeżam temat bo wracam do działań na nowo.

Całośc opieram już na konkretnych kolumnach, które mnie "porwały" do słuchania, konkretnie Dali Zensor 7.

Mam pytanie czy poczciwe DIY FX300 będzie wstanie zagrac na tym samym poziomie czy gra nie warta świeczki ?

jak widze ile to kosztuje...
i ze jest to nizsza seria niz lektor ktore mialem...
to bez wachania rob fx-300 ;)

Powrót