• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dla subwoofera Holton 200 czy Holton 400

Reakcji
0
Witajcie koledzy;)
Wracam sobie dzis ze spacerku do domku chce posłuchać muzyki a tu okazuje sie że subwoofer nie działa:|
Poradziłem sobie z nim i jest ok ale natomiast nie wiem czy wytrzyma miesiac dwa czy pół roku i musze odłożyć wszystkie wydatki chcac go ostatecznie skonczyć i zrobić porzadny wzmaczniacz dla niego.
I moje pytanie jest nastepujace Co lepiej Holton 200 czy Holton 400 Mój przetwornik to bsw104II ale możliwe że zmienie na coś mocniejszego może mds 10 ale najpierw trzeba skończyć jedno:)
Nastepne pytanko brzmi czy moge zastosować w tym holtonie przedwzmaczniacz z tego starego prosona jest on w dobrym stanie wrecz nietykany obcą łapa,Wędruje z niego 7 kabelków które sa podłaczone do końcówki mocy,Nada sie?
I to chyba na tyle;) Z góry dziekuje za zainteresowanie i pomoc w temacie;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Zacznijmy od podstawowej kwesti, czyli jaką moc ma ten głośnik ? (RMS oczywiście)
2. Przedwzmacniacz może zostać firmowy, ale musisz sprawdzić które przewody doprowadzają sygnał.

tylko, że holton 200 podaje 200 wat dla 4 ohm, a holton 400 podaje 400 wat też dla 4 ohm, oczywiście przy odpowiednim napięciu. Pomijając ten fakt bo bsw zdaje się, że ma 4 ohmy, o jakim przedwzmacniaczu Ty piszesz? Do subwoofera daje się filtr dolnoprzepustowy(w zasadzie górno, bo dolno to bardziej o subsonicu można powiedzieć, który też warto zastosować), jesteś trochę na forum i powinieneś to wiedzieć. No chyba, że pisząc przedwzmacniacz masz na myśli filtr, ale to chyba nie jest prawidłowa terminologia. Przedwzmacniacze nie służą do odfiltrowywania częstotliwości.

Ogólnie to holtony szału nie robią...
Na twoim miejscu przyjżałbym się n-mosfetowi irka i mosfetowi zbiga. Myślę, że to dwie najbardziej dopracowane konstrukcje, które nadają się do suba.

1. Zacznijmy od podstawowej kwesti, czyli jaką moc ma ten głośnik ? (RMS oczywiście)
Nie mierzyłem tego głosnika i nie moge tego stwierdzić lecz zakładam że około 220Wat rmsu
o jakim przedwzmacniaczu Ty piszesz? Do subwoofera daje się filtr dolnoprzepustowy(w zasadzie górno, bo dolno to bardziej o subsonicu można powiedzieć, który też warto zastosować), jesteś trochę na forum i powinieneś to wiedzieć. No chyba, że pisząc przedwzmacniacz masz na myśli filtr, ale to chyba nie jest prawidłowa terminologia
Chyba do końca sie nie zrozumieliśmy mówisz o filtrze dolnoprzepustowym który stosuje sie w subwooferach pasywnych a ja potrzebuje aktywnego modułu wzmaczniacza,A na tym przedwzmaczniaczu o którym pisze nie znajduje sie tylko filtr dolnoprzepustowy ale i odwracanie fazy i zabezpieczenia.

Holton 200 to dla niego akurat z tym że nie ma rezerwy no i o mocniejszym przetwroniku moge zapomnieć,Wydaje mi sie że holton 400 jest jak najbardziej optymalny było by dużo mocy w zapasie.

Ogólnie to holtony szału nie robią...
Na twoim miejscu przyjżałbym się n-mosfetowi irka i mosfetowi zbiga. Myślę, że to dwie najbardziej dopracowane konstrukcje, które nadają się do suba.

I tak chciałbym zrobić coś na wzór panelu irka 300 Ale jeden N-mosfet jak dobrze wygrzebałem ma jedynie 150W a ja potrzebuje minimum 200W.
Powiedz czym tak naprawde róznia sie te N-mosfet'y od holtonów chodzi mi głównie o brzmienie.

dolno to bardziej o subsonicu można powiedzieć

dolno przepustowy to dla ciebie subsonic?

---------- Post dodany o 00:39 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------

Nie mierzyłem tego głosnika i nie moge tego stwierdzić lecz zakładam że około 220Wat rmsu

glosnika nie trzeba mierzyc, zeby okreslic jaka ma moc
mówisz o filtrze dolnoprzepustowym który stosuje sie w subwooferach pasywnych a ja potrzebuje aktywnego modułu wzmaczniacza,

w aktywnych modulach tez jest filtr dolnoprzepustowy

Jeżeli chodzi o brzmienie to Ci nie powiem, bo nie słyszałem.
Bardziej sie skupiłem na konstrukcji elektrycznej.
N-mosfet irka i mosfet zbiga to pewniki, dobrze zaprojektowane i opisane. Z tego co pamiętam to schemat n-mosfeta ukazał się w edw.
Irek mierzył holtona na płytce od altrona. Wyniki znajdziesz na głównej.
Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić n-mosfeta lub mosfeta na kilku parach tranów.

N-mosfet irka i mosfet zbiga to pewniki, dobrze zaprojektowane i opisane. Z tego co pamiętam to schemat n-mosfeta ukazał się w edw.
Irek mierzył holtona na płytce od altrona. Wyniki znajdziesz na głównej.
Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić n-mosfeta lub mosfeta na kilku parach tranów.
Jakoś nie moge sie przekonać do tych N-Mosfetów któś ma to w sumie porównywał z holtonem jak sie to sprawuje??
Wydaje że kupie AL-13 kit z avt + wszystkie elementy do niego.
Pytanie brzmi czy trafo 400VA 2x50V czy lepiej 2x45V? Dodam że chce wycisnać z niego ostatnie soki:) No i jak z filtracja może zamiast 2 kondów zamontować 6 o mniejszej pomjemnosci ? czy nie ma to znaczenia?.

Tak się składa, że czytałem kiedyś artykuł, który w taki sposób to sugerował i bardzo logicznie to tłumaczył, nie chce mi się w sumie wdawać w dyskusję bo to akurato donikąd nie zaprowadzi:)

Marios 221, w zasadzie wszystkie współczesne filtry mają odwracanie fazy. Natomiast w kwestii zabezpieczeń nie będę się wypowiadał bo się na tym nie znam. Skąd Twój wniosek, że chodziło mi o pasywny? Napiszę tak, raczej każdy na tym forum odradza pasywne filtrowanie suba, a ja w tym wypadku nie odstaje od reszty. Przedwzmacniacze to we wzmacniaczach o pełnym paśmie, tutaj uważam, że poprawna nazwa to filtr.

Dodam, że sam używam n-mosfeta na irfp250n, 2x45V dla 8ohm. Wzmak napędza SLS 8 i radzi sobie z nim genialnie.

---------- Post dodany o 07:01 ---------- Poprzedni post o 06:55 ----------

Tak się składa, że czytałem kiedyś artykuł, który w taki sposób to sugerował i bardzo logicznie to tłumaczył, nie chce mi się w sumie wdawać w dyskusję bo to akurato donikąd nie zaprowadzi:)

Marios 221, w zasadzie wszystkie współczesne filtry mają odwracanie fazy. Natomiast w kwestii zabezpieczeń nie będę się wypowiadał bo się na tym nie znam. Skąd Twój wniosek, że chodziło mi o pasywny? Napiszę tak, raczej każdy na tym forum odradza pasywne filtrowanie suba, a ja w tym wypadku nie odstaje od reszty. Przedwzmacniacze to we wzmacniaczach o pełnym paśmie, tutaj uważam, że poprawna nazwa to filtr.

Dodam, że sam używam n-mosfeta na irfp250n (4 tranzystory), 2x45V dla 8ohm. Wzmak napędza SLS 8 i radzi sobie z nim genialnie.

Kolego Adam85 musze cie odeslac do strony glownej, zebyc zyskal troche informacji albo polecic czytac taksty ze zrozumieniem
dla wyjasnia filtr subsoniczny to filtr gorno przepustowy z bardzo niska czestotliwoscia graniczna

Może i źle pamiętam, bo tamten tekst czytałem dawno temu:) Sory za wprowadzanie w błąd, zapamiętam:)

Po co ci jakieś filtry, odciecia, sumatory skoro wszystko to rpobi amplituner i wystarczy odłączyc "goły" wzmacnaicz do suba.

pegelmesser Przepraszam chciałem sie dowiedzieć jaki amplituner?
Goły wzmaczniacz do suba? nic z tego nie rozumie...

Kazdy amplituner.
4254619700_1297444586.jpg

Kazdy amplituner

Przykro mi z tego powodu lecz mój amplituner ma tyle z tym urzadzeniem wspołnego że ma zamontowany tuner nic wiecej poza tym nie ma odwracania fazy płynnej regulacji pasma w ogóle zadnej regulacji pasma nie ma...
Wiec nie wiem o czym ty do mnie piszesz.
Poza tym mam już przedwzmacniacz wiec nie wiem po co ta rozmowa,Jak kolega napisał na poczatku że musze poszukać tylko sygnalu w tych kablach tak też zrobie i basta.

no moze i cos w tym jest
ale smiedzi mi to amatorka
dla mnie wzmacniacz do suba musi posiadac plynna regulacje fazy

Nie na temat...
Koledzy zbaczamy z tematu!

Prosze o odpowiedzi bo to dla mnie ważne jeśli kupie płytke altrona AL-13 mam coś w niej poprawiać czy polutować według schematu?

Powrót