• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Do osób bardziej obeznanych z elektryką...

Reakcji
0
Siema. Sytuacja jest taka że potrzebuje przeprowadzić 200 metrów kabla od domu do szopy pod ziemią (jakieś 20 cm pod wystarczy), i potrzebuje tam napięcia jakieś 1,5 kV przynajmniej w szopie, już sie gubie w tych kablach i chciałbym zapytać was jak to najtaniej zrobić, jaki kabel kupić, czy trzeba będzie do niego tą osłonkę czy może są takie które odrazu można na żywca do ziemi wykopywać?

Maniura_pl napisał:
(jakieś 20 cm pod wystarczy)
Nie wystarczy. Min. 70cm.
1,5kV? A skad takie?
Kabel na takie napiecie kosztuje majatek, 200m to pewnie pare tysiecy zł - jesli miałby byc ziemny.

Na pewno wrzuciłbym to w co najmneij peszel

Maniura_pl napisał:
napięcia jakieś 1,5 kV
Do czego Ci takie napięcie i skąd je wygenerujesz? Masz prywatną stację trafo? :lol:
Chyba chodziło Ci o moc na poziomie 1,5kW

Koledze chyba chodziło o max. moc, czyli 1,5kW :grin:

[ Dodano: 2009-06-11, 16:54 ]
cursor mnie uprzedził :razz:

Maniura_pl napisał:
czemu tak głęboko...?
bo takie są normy i wymagania?? ktoś je po coś wymyślił, pamiętaj że ten kabel zostanie tam na zawsze, a jak się komuś za 15 lat zachce wykopać jakaś dziurę to będziesz miał wyrzuty sumienia...

nie na zawsze, za góra 4 miesiące go zwijam i już mi nie będzie potrzebny... to ma być tak jakby na chwile, na wakacje głównie. No i nikt przy tym grzebać nie będzie a zależy mi żeby to jak najtaniej zrobić, tak żeby było na max 6 miesięcy... Więc ile coś takiego mogło by kosztować i gdzie najlepiej kupić? W moim przypadku będzie potrzebna ta osłonka jeszcze?

nie no po wakacjach to mi już po prostu potrzebne nie będzie, poza tym chyba wyburzają moi rodzice ten składzik. Chodzi o to żebym był pewien że po miesiącu nagle coś bez przyczyny nie strzeli.

Podejrzewam, że nie wiesz jakie są ceny przewodów. Dla ciebie wystarczy YDY 3x2,5 mm2, powinno być przynajmniej YKY 3x4mm2. Nigdzie nie kupisz tego w jednym odcinku, chyba że na zamówienie. Przejdź się lepiej do sklepu elektrycznego i sprawdź czy cena przewodu nie będzie wyższa niż wartość tej szopy.

A teraz najważniejsze: Zabawy z prądem mogą mieć tragiczne skutki. Poszukaj w swojej okolicy elektryka i jeżeli zależy ci na tym przyłączu, niech zrobi to fachowiec. Za robociznę zapłacisz niewiele w stosunku do cen materiałów.

Najwięcej wypadków śmiertelnych jest właśnie przy niewłaściwym użytkowaniu instalacji niskiego napięcia, 230V jest naprawdę niebezpieczne.

lega-m napisał:
powinno być przynajmniej YKY 3x4mm2
Dokładnie,tam jest 200m przewodu.

Wolałbym zaopatrzyć się w jakiś DŁUGI przedłużacz któego można póżniej wykorzystać,niż przewód ziemny który będzie nie tani i w dodatku potrzebny jak dziura w płocie.

Pamiętaj też że teoretycznie przewód powinien być chowany w ziemię poniżej strefy zamarzania (około 0,7 - 1m pod ziemią). Na kabel należy położyć niebieską folię (oznaczenie że pod tą folią jest elektryka). Piszesz, że na 6 mcy max. A później co zrobisz z tym przewodem ? 200m ziemnego przewodu to kupe kasy.

Dzięki wielkie :D... ja tam serio tylko na wakacje potrzebuje prąd, i jak będzie kosztować mniej niż 500 zł za doprowadzenie to już mi sie bardzo opłaca.... podpięte tam będą 2x HPS 600 W kilka wiatraków i taki tam bajery do hodowli roślin egzotycznych... zamontuje skrzynkę z bezpiecznikiem i woltomierzem bo mam taką gotową w piwnicy i powinno być pod kontrolą.

Do ziemi YDY? CHyba ktos zmysly postradal. YKY moi drodzy.
Nie wiem tez kto proponuje zakopywac peszel do ziemi.... jakies nieporozumienie i kompletny brak wiedzy na temat instalacji elektrycznych.
Nie wiem jaki sesn ma kopanie 200m rowu, polozenie kabla, zainstalowanie rozdzielnicy z zabezpieczniami itp na kilka miesiecy. Koszt wna sam sprzet wyniesie okolo 1000zl, nie mowiac o robociznie itp.

Powrót