• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobieranie Tunelu Bass-Relfex

Reakcji
0
Witam
Buduję sobie kolumny które będą używane przeze mnie w domu. Do nich wsadziłem głośniki niskotonowe z firmy STX (http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html). Narodziło się pytanie jaki bass relfex użyć do tych kolumn, aby wszystko miało ręce i nogi. Proszę o pomoc

Pozdrawiam

To są wymiary w których znajdują się 2 takie głośniki zupełnie oddzielone od średniego tonu i wysokiego tonu

No dobrze...a skąd ja mam wiedzieć jaka jest pojemność w środku, skoro nie wiem jaka jest grubość ścianek ani czy z tej pojemności nie jest wydzielona jakaś pojemność właśnie na średniaka?
Zadałem Ci proste pytanie - jaka jest pojemność komory, w której grają te dwa głośniki?
Jeśli nie potrafisz tego policzyć to proponuję najpierw pouczyć się matematyki.

Srednica tunelu 10,2 cm
długość 19,74 cm
skrzynia 61L

Załączam zdjęcie poniżej
W mojej głowie miało to wyglądać tak jak na zdjęciu, a bass reflex miał być na dole (kolumna będzie miała zrobioną podstawkę które będzie w odległości np. 5cm od kolumny). Z obliczeń programu wynika że komora w której mają być głośniki jest zbyt długa. W tym momencie nasuwa się pytanie co zrobić? Czy bass reflex zrobić z tyłu i zamknąć komorę wcześniej? Czy może macie jakieś inne ciekawsze pomysły ?

Ostatnia edycja:
Powrót