• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dobór głośnika

Dobra. Wrzucę tego ARN'a ( tj. do 226 ) do B-R. Takie coś mi wyszło :

Buda B-R - strojenie dokładne 40 Hz, buda dokładne 25 L

Przy B-R o średnicy 8.2 cm - dał mi długość 33 cm

Przy B-R o średnicy 6.8 cm - dał mi długość 22 cm

Który B-R ? Żeby to nie muliło, żeby to nie było monotonne, żeby to nie świszczało ...

Pozdrawiam !

6,8 wg mnie wystarczy.

Pozatym dlaczego ma byc monotonne,muliło z powodu wymiarów rurki? (pomijam tu strojenie) ehh...

bartekgib, ~7 cm styknie, głośnik nie pompuje zbyt wiele powietrza.
A z samą częstotliwością strojenia radze się jednak nieco pobawić i popróbować paru rozwiązań.

[ Dodano: 2007-04-09, 19:55 ]
UWAGI MODERATORA
Usunąłem zbędne posty, reszte scaliłem i wogóle nieco pracy miałem dzięki kiki991 ;]
Dość z chamstwem na forum - będe je zwalczał.
Dostałeś drugiego warna, uznaj to za pewien rodzaj znaku, wyciągnij wnioski.
Takero

napewno nie 8', tym bardziej napewno nie tvm 226.
Optymalnie z 10cali i jakiś konkretny wzmak, nic typu tda.

Te fenixy nie wystarczają Tobie w 12m˛. :mrgreen:
One mają dość niską efektywność,a wjednej jest bateria z 2x 6" może potrzebujesz większego wzmaka? Czym je napędzasz? :razz:

Jeśli konieczny jest subwoofer i n głośniku stx'a, to fajnym rozwiązaniem jest AP-ek.
W małej (relatywnie) paczce daje ciekawy efekt. Można go wsadzić do 35l br. :mrgreen:
Tadek odpada, nawet mostek (zresztą i tak mostek na TDA do 8Ω)
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=365&vItemDB=itemdb

1. tak jak w reklamie, takie żeczy to tylko w erze. Przykro mi, ale nie widzę sensu budowania suba do fenixów II na jednym TDA. Strata kasy i czasu.
2. Masz świetny "amplitunerek" ale do fenixów może być za mały, tam są dwa głośniki 6", po 50W każdy, a twój "receiver" nie ma 80W/kanał (odwróć ustrojstwo i spójrz na tabliczkę znamionową, jaki jest pobór z sieci? 180W?). Mała moc kontra spore głośniki o małej efektywności. Życie jest brutalne :wink:

Powrót