• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór głośników do BR 13l@43Hz

Reakcji
0
Witam.
Wpadły mi w ręce obudowy po kolumnach bodajże Schneider 2way. Obudowy w stanie nawet nawet. Otwór pod niskotonowy to 20cm. Wymiary paczki w środku:

40cm x 15cm x 21,5cm (12,9l)
bass reflex średnica: 4,5cm długość 13cm (wychodzi że ok. 47,5Hz)

No i kombinuje coś po taniości ale jednak zgodnie ze sztuką i dobrane parametrami to skrzyni. Wszystkie tanie Tonsile, Alphardy i Stx to mi wychodzą ze obudowa zamknięta. Tak szukam i w sumie co mi wpadło parametrami to Alphard Dw80k ten kewlarowy... ale tego nigdzie nie idzie dostać a kiedyś to w sklepach półki się od tego uginały.
W tak niskim litrażu to tylko droższe przetworniki widze a cel raczej jest taki żeby zrobić posłuchać i raczej sprzedać.

Chyba, że warto wydać i macie jakiś dobry typ który zagra w tym bardzo dobrze.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Ale gafę strzeliłem.... Aż mi głupio ale mierząc jeszcze raz nie pasował mi otwór pod niskotonowy - rozstaw dziur pod głośnik to 165mm :) Czyli na dzień dobry pasuje mi tam Tonsil 17/50/6F (ten z korektorem fazy). Mało tego w symulacji w WinISD wychodzi płaska ch-ka. Tylko cena 150zł trochę mnie zniechęca. Ktoś kiedyś słyszał jak to gra? No i kwestia dobrania górki i zwrotnicy do tego. Dziura po wysokotonowym to 60mm a otwory montażowe to 80mm. Z tego co patrzę to GDW9/60 podejdzie bo inne mają za duże magnesy.
Przyznam szczerze, że bardziej by mi pasował Tonsil GDN 17/40 (wygląd) ale nie mam do niego parametrów - są takie same jak do 17/50 (bo tylko te znalazłem na stronie producenta)?

Ostatnia edycja:
Faktycznie :) A ja przekopuję stronę Tonsila...
GDN 17/40 pasuje również w symulacji - jest to wersja 4R i tutaj mam zagwozdkę bo wysokotonówki są zazwyczaj 8R lub 15R. Taki GDWK 7/50 pasuje idealnie wymiarami ale ma 8 ohm i efektywność porównywalną z GDN. Dobrze kombinuję, że będzie będzie grał ciszej? A taki GDW 9/60 ma efektywność 94dB przy 8R czyli przy 4R na basie będzie już miał tylko 91dB i będzie wymagał lekkiego tłumienia do 90dB z niskotonowego?

Ostatnia edycja:
A po co bawić się z tonsilem? Weź coś od stx i będziesz zadowolony. Te gdn'y basowo wcale nie zagrają i nie jest to nic specjalnego. Stx jest lepszy szczególnie w tych pieniądzach.

Poszukaj czegoś z SBA może trochę drożej ale głośniki sprawdzone i chwalone nawet tańsze modele .

Nie ma sensu w to inwestować.
Jak masz dwie takie obudowy to wystaw je na internet, może ktoś za cenę czteropaka kupi.

Powrót