• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dobor glosnikow do nowych 3 drog

Pogromca mitow napisał:
Nie wiem o jakiej WLM piszesz. Zaden ze zanych mi kolumn WLM nie posiada glosnikow szerokopasmowych w grajacych w pelnym pasmie. Moze miales na mysli Dive, ktora nie ma szerokopasmowki tylko glosnik koaxialny Eminence.

Rzeczywiście, masz rację, to był coxial :lol: Popieprzyło mi się. Niby wiedziałem że to coxila ale caly czas miałęm w głowie szerokopasówke, nie wiedząc czemu :roll: :lol: Nie zmienia to faktu że świetnie gra ;)

wracamy do tematu

czekanie na GDMa troche trwa... a kolega sie niecierpliwi

tak wiec ktory byscie brali szerokopasmowy - STX czy tangband?

moglby sie ktos wypowiedziec o tym nowym tworze STXa?

Paramery T-S od Lancastera :
Fs- 51
Qms-1,83
bl-4,75
Zmin-6,47
Vas-13
Qes-0,62
Mms-7,6
Cms-1,27
Re-5,8
Qts-0,46
Sd-0,0087m2
Rms-1.33
Mmd-7,15
Zavg-8,95
L1kHz-0,11
L10kHz-0.035
Xmax lin (+-) - 2mm
Xmax lin 30% (+-) - 2,6mm

Wymiary głośnika:
zewnętrzne: 156mm +- 0,2mm
rozstaw otworów pod śruby: 143,4mm
otwór montażowy: 122mm

Pod kątem 10-15stopni otrzymujemy liniową charakterystykę w najwyższej oktawie.
Balans tonalny(moc wypromieniowywana) jest naprawdę dobrze rozłożony .

Cytaty z użytkowników głośnika od Lancastera.
Po paru dniach słuchania potwierdzam że to świetny głośnik.

Ja też się przyznam, że używam od jakiegoś czasu parki tych głośników i uważam że są to bardzo dobre przetworniki, z dnia na dzień bardziej mnie zaskakują :) (oczywiście zaskakują pozytywnie)

Potwierdzam. To świetny głośnik.

Jak na razie gra od 500hz w górę, bo akurat taki miałem kondensator pod ręka.

Po przejściu z Sab odczuwam większą neutralność, czyste wysokie i jednak troche mniejszą szczegółowość, jednak bez poczucia dyskomfortu.

Bardzo dobry głośnik.

F155 to bardzo dobry, rzetelny głośnik. Jak pisze Lancaster - wysokie tony bez zarzutu. Czyste jak łza. Nie podbarwiają. Jedyne czego im brak to mikrodynamika. No ale to 90db/w na miekkim zawiasie.

Generalnie widać, że to niezły głośnik, ale trochę drogi - 150zł sztuka, za to nadrabiają efektywnością.

Jak chcesz koniecznie wysokotonówkę do tego to nie bierz stxa bo tam to jest ona niepotrzebna.

kombo, ale ta szerokopasmowka ma byc na czas kiedy nie pojawi sie GDM AWX
a jak sie pojawi to i tak trzeba by porownac czy sie nadaje...

A no to ok. Z tym że pójdzie na nie 300zł :???:
Ale dodatkowych wysokotonówek do tych cube audio w każdym razie nie polecam.

Powrót